Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ψηφίζουμε και ..... σφυρίζουμε αδιάφορα; ή ΟΧΙ στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους

Καλείται η βουλή να ψηφίσει, μετά την κύρωση του μνημονίου στις 6 Μάη '10, ένα ακόμα έκτρωμα, που θα βυθίσει τον κόσμο της εργασίας στη χώρα μας σε μια άβυσσο εκμετάλλευσης και αβεβαιότητας, αφού θα γυρίσει την ιστορία πάνω από 60-70 χρόνια πίσω όσον αφορά μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση κ.λπ.

Η απόφαση πάντως να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή και όχι μέσω προεδρικού διατάγματος, όπως αρχικά ειχε σχεδιαστεί, είναι απόλυτα σωστή.

Γιατί θα αποτελούσε γελοιοποίηση της δημοκρατίας και του ίδιου του κοινοβουλίου η μεθόδευση παράκαμψης της συζήτησης στη Βουλή τόσο κορυφαίων θεμάτων που καταφέρουν τρομερά πλήγματα εναντίον εκατομμυρίων Ελλήνων και σφραγίζουν αρνητικά τις ζωές μας.

Αλίμονο αν επιτρέπεται να ξεγλιστρούν και να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι βουλευτές τέτοιες ώρες, σε τόσο κρίσιμα θέματα.

Από τι θα κρίνονται, από τις άναρθρες κραυγές τους και τις ατάκες στα τηλεοπτικά παράθυρα;

Η κόκκινη γραμμή είναι οι ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο (γι’ αυτό μεθοδεύτηκαν συνταγματικά πραξικοπήματα με την εν λευκώ εξουσιοδότηση του κ. Παπακωνσταντίνου να συνάπτει δανεικές συμβάσεις χωρίς κύρωση από τη Βουλή, ή όλη η ιστορία με τα προεδρικά διατάγματα) για κρίσιμα νομοσχέδια εφαρμογής του Μνημονίου.

Κόκκινη γραμμή είναι όταν συναντιέται η εσωτερική διαφοροποίηση και αγανάκτηση του ΠΑΣΟΚ με την ευρύτερη λαϊκή οργή μέσα από απεργίες, κινητοποιήσεις, επιτροπές κ.λπ.

Κόκκινη γραμμή είναι όταν καθιερώνονται οι αποδοκιμασίες μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ των επιφανών μελών της ηγετικής ομάδας του.

Ο Λαός είναι αγανακτισμένος και η αποδοκιμασία της κυβέρνησης και ολόκληρου του πολιτικού κόσμου συνεχής, διαρκής και διογκούμενη.

Αντανάκλαση αυτής της κατάστασης είναι να συσσωρεύονται πιέσεις και διεργασίες στον κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, στους βουλευτές του, ακόμα και σε υπουργούς που βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Αυτό φάνηκε με την άρνηση 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το μνημόνιο (και διαγράφτηκαν την ίδια στιγμή με συνοπτικές διαδικασίες του προέδρου), με τον αναβρασμό που επικρατεί στην ΠΑΣΚΕ, το γιουχάισμα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδη, μέσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ από συνδικαλιστές, το φόβο μήπως δεν συσπειρωθεί ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα και υπάρξουν κι άλλες διαρροές.

Στην προκειμένη περίπτωση, το πιθανό είναι το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί απομονωμένο και μόνο του στην ψηφοφορία

Θα φανεί αν θα ξεπεράσει (προσωρινά πάντως) το ΠΑΣΟΚ την τρικυμία αυτή ή θα υπάρξουν καταλυτικές συνέπειες.

Τι θα γίνει, λοιπόν, αν υπάρξουν διαρροές, αν κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο, απόσχουν, δηλώσουν «παρόντες» ή ακόμα το καταψηφίσουν;

Αυτή η περίεργη κατάσταση, η λαϊκή αγανάκτηση να έχει πιέσει τόσο πολύ ένα κυβερνών κόμμα, είναι πραγματική, και οι πονοκέφαλοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκαλούνται από την απειλή μήπως σημειωθεί ένα σημαντικό επεισόδιο που θα επιδράσει καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις

"Η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης από όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επόμενες γενιές. Παίζεται η τύχη της χώρας μας", απειλεί και εκβιάζει, ο Γ.Παπανδρέου

Τι κι αν οι βουλευτές του διαφωνούν, με ιδιότυπο μάλιστα τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι τοποθετήσεις στο πολιτικό συμβούλιο  ξεκινούσαν με τη φράση «ό,τι πούμε είναι άσχετο με την υπεύθυνη στάση που θα κρατήσουμε στο Κοινοβούλιο»!

Ο Κουρουπλής είπε μεταξύ άλλων οτι η σπατάλη καγχάζει κι εμείς καλούμαστε να κατεδαφίσουμε το κοινωνικό κράτος.
Ο ίδιος βουλευτής δήλωσε οτι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό.

Ο Κουσελάς άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία.«Το ασφαλιστικό είναι ευαίσθητο ζήτημα. Και το θέμα δεν είναι αν θα περάσει με την α΄ ή την β΄ πλειοψηφία στη βουλή αλλά αν κατοχυρωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο».

Να πάρει πίσω την διάταξη για το κόψιμο της 13ης και 14ης σύνταξης, ζήτησε από τον  Λοβέρδο ο Κουτσούκος"Δεν έχει καμία σχέση με το μνημόνιο. Στο όνομα του μνημονίου δε δικαιούμαστε να αλλοιώνουμε το χαρακτήρα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κουκουλόπουλος αναρωτήθηκε : 
"Τι σημαίνει να είσαι υπουργός της κυβέρνησης; 
Είναι προσωπική επιλογή; 
Δεν πέρασε από Υπουργικό Συμβούλιο; 
Γιατί δεν βλέπω κανέναν υπουργό να υποστηρίζει το ασφαλιστικό. 
Ούτε εμείς οι βουλευτές, ούτε η Κυβέρνηση θα το περάσει εύκολα αν μείνουμε στις περικοπές μισθών και συντάξεων".

Γεμάτος ειρωνεία ο νέος βουλευτής Αρκαδίας, Κωνσταντινόπουλος είπε : 
"Αν σήμερα είχαμε τον Τάσο Γιαννίτση και τον Ανδρέα Λοβέρδο στο ίδιο τραπέζι θα λέγαμε ότι   ο Γιαννίτσης είναι ο αριστερός".

Ο Νασιώκας ζήτησε περισσότερη ειλικρίνεια για τα οικονομικά και πρόσθεσε: 
"Το ασφαλιστικό είναι μία από τις βασικές μάχες. 
Αν αυτή τη μάχη τη χάσει το ΠΑΣΟΚ, τη χάνουμε όλοι. 
Πρέπει πρώτα να πούμε αλήθεια για τα οικονομικά που δεν έχουμε πει μέχρι τώρα. 
Να το πιστέψουμε και να το στηρίξουμε γιατί έτσι θα το περάσουμε και στην κοινωνία. 
Να μην λέμε ότι το περάσαμε επειδή μας το επέβαλε το μνημόνιο".

Πιο ... πρακτικός ο πρώην υπουργός Εργασίας Πρωτόπαπας προσπάθησε να αποσπάσει τη δέσμευση του Λοβέρδου ότι θα βελτιώσει το νομοσχέδιο κυρίως στις διατάξεις που αφορούν τις γυναίκες- μητέρες με ανήλικα παιδιά.

«Γίνεται μία τομή που επιβάλλεται από το μνημόνιο και από την κατάσταση του ασφαλιστικού αλλά πρέπει να διασφαλιστούν κάποια πράγματα.
Όπως το θέμα των εγγυήσεων στις επικουρικές ενώ για τα βαρέα και τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, να βρεθεί καλύτερη μεταβατική περίοδος.
Επίσης, να κάνουμε πιο φθηνή την εξαγορά πλασματικού χρόνου» ήταν η πρόταση που κατέθεσε και με την οποία συμφώνησαν αρκετοί συνάδελφοι του.

Επικριτικοί έναντι του υπουργού Εργασίας εμφανίστηκαν ακόμη η Αντωνίου, και ο Οικονόμου

Ακολούθησε μετά, μια πολύ χαρακτηριστική δήλωση του  Παπουτσή, σχετικά με δημοσιεύματα για κατάσταση χάους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ:
«Ποιος είναι αυτός ο αρρωστημένος εγκέφαλος, ο οποίος διακινεί παντού αυτές τις αθλιότητες;

Το υπό ψήφιση σχέδιο είναι ένα από τα χειρότερα νομοθετήματα στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου και έχει ήδη καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Η εφαρμογή του όμως, είτε η απόρριψή το,  εξαρτάται από την ψήφο 151 βουλευτών.

Φυσικά αν ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης δεν τίθεται θέμα, τα ντροπιαστικά μέτρα θα περάσουν και γενιές ολόκληρες θα κλαίνε.

Μέ το άλλοθι του Προεδρικού Διατάγματος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κορδωμένοι, σίγουροι για τον εαυτό τους, χωρίς άγχος μιλούσαν κι επέκριναν το… ανάλγητο νομοσχέδιο.
....και όπως έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος : 
«η κυβέρνηση σέβεται την αυτονομία τους…»
και τους άφηναν να λένε την άποψή τους.

Έβγαιναν λοιπόν στην κοινωνία στις περιφέρειές τους και μιλούσαν για τις απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου

Ας έκαναν κι αλλιώς… Δεν θα ξανάβλεπαν ούτε ψηφαλάκι.
Και τώρα; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…
Ετσι τα φέρνει δυστυχώς η ζωή. Κάνει κύκλους.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

Θα καταψηφίσουν το εργασιακό; Το ασφαλιστικό; 
Θα βρεθούν οι βουλευτές που θα έχουν το θάρρος της γνώμης τους;

Που θα πουν «OXI» στο νομοσχέδιο; 

Επειδή θα ακούσουν τη συνείδησή τους, την κοινωνία που κοχλάζει και όχι τον αρχηγό τους;

... που θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, όπως αφήνουν τα παπαγαλάκια να διαρρέει…

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το σκεφτούν καλά, γιατί οι στιγμές είναι ιστορικές από μια άποψη.

Θα διακινδυνέψουν να διαγραφούν από τον Γ. Παπανδρέου ή προτιμούν να διαγραφούν οριστικά από το λαό;

Τώρα είναι ώρα να αποδείξουν ότι τιμούν την ψήφο του λαού, έχουν συνείδηση και δεν αποτελούν κοινοβουλευτικές μαριονέτες στα χέρια του αρχηγού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: