Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Γιώργο, όχι ερήμην .....





Λίγες μέρες μετά την θριαμβευτική 4η Οκτώβρη και την αισιοδοξία που ενέπνευσε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου , δέχθηκε ένα ηχηρό μήνυμα-ράπισμα.
Στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου  είχαμε πράγματα και καταστάσεις που δεν ταιριάζουν σε ένα κόμμα με αυτή την ιστορική διαδρομή.

Από τα 420 μέλη, ψήφισαν  374, τα έγκυρα ήταν  306, τα άκυρα  15, και τα λευκά  53 ενώ έλαβαν ο Σωκράτης Ξυνίδης ( προσωπική πρόταση-επιλογή του προέδρου) 181 (λιγότερους από το 50%) και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (που αυτοπροτάθηκε)  126. 
Με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να γίνει δεύτερη ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα και γι αυτό κατ αρχήν επικράτησε πανικός... μέχρι πο την λύση ουσιαστικά την έδωσε ο ίδιος ο Παναγιωτακόπουλος.
Το αποτέλεσμα λοιπόν της ψηφοφορίας είναι σαφές ότι περιείχε μηνύματα γι αυτό και άναψε φωτιές στην ηγεσία του Κινήματος, που προσπαθεί να ερμηνεύσει αυτά τα μηνύματα που θέλησαν να στείλουν τα στελέχη του Κινήματος από ολόκληρη την Ελλάδα.

Πολλές ερμηνείες δόθηκαν, όμως οι περισσότερες ήταν επιφανειακές και επιπόλαιες –αυτά για το «Βαθύ ΠΑΣΟΚ» που επιτίθεται γιατί δεν θέλει την ανανέωση- και οι οποίες το τραγικό είναι ότι προέρχονται κυρίως από στενούς συνεργάτες του ίδιου του πρωθυπουργού. 

Οσοι γνωρίζουν καλά το ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ήταν και εξακολουθεί να είναι υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου και ακόμη ξέρουν ότι δεν έχει τόσες δυνάμεις που να μπορεί να ανατρέψει σε τέτοιο βαθμό το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας του Εθνικού Συμβουλίου…
"βαθύ ΠΑΣΟΚ"λένε τους εκσυγχρονιστές που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και τους "Βενιζελικούς" που όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τους πρώτους οι περισσότεροι έχουν γίνει βασιλικότεροι με τον Γιώργο, ενώ οι δεύτεροι παραμένουν μικρή μειοψηφία , την οποία φροντίζει με το να τοποθετεί στελέχη της σε διάφορα όργανα και κυβερνητικές θέσεις.

Αλλωστε όλοι αυτοί εξοβέλισαν ιστορικά ανιδιοτελή στελέχη

στα Σημιτικά χρόνια με την ανοχή και στήριξη του Γ.Παπανδρέου (ο οποίος έκρινε με την στάση του το καθοριστικό συνέδριο υπέρ της εκλογής Σημίτη)

Ξέρουν ακόμη ότι η αντίδραση αφορούσε τον ίδιο και την τάση του για χάρη της "ανανέωσης και της πρωτοτυπίας" να τους αιφνιδιάζει με επιπόλαιες και συχνά αναντίστοιχες της συγκυρίας επιλογές.

Ωραία και χρήσιμη είναι η ανανέωση αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο

γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει και να ψηφιστεί από ένα σώμα, ένα όργανο που ποτέ δεν απέκτησε το ρόλο του και συνήθως συνεδριάζει σπανίως και μόνο και μόνο για να ακούσει χωρίς να ακουστεί… 


Και από αυτό το σώμα «τσαλακώθηκε» χοντρά ο νέος γραμματέας Σ. Ξυνίδης.

Στους διαδρόμους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας πολλά στελέχη επεσήμαναν ότι το πάθημα με την Μαίρη Ματσούκα δεν έγινε μάθημα και τόνιζαν με έμφαση ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κλήθηκαν να ψηφίσουν για Γραμματέα ένα άγνωστο περιφερειακό στέλεχος που για πρώτη φορά συμμετείχε στο όργανο αυτό !!! 

 Ηταν δηλαδή η πρώτη του μέρα ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. 

Τα περισσότερα μέλη ούτε καν τον γνώριζαν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους ζητούσε να τον ψηφίσουν για να ηγηθεί ουσιαστικά του Κινήματος και να το προετοιμάσει πολιτικά και οργανωτικά, ώστε να στηριχθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά και για να αντιμετωπίσει, ακριβώς σε ένα χρόνο από σήμερα, με επιτυχία τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές!!!  

Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που έβλεπαν το αποτέλεσμα αυτό από νωρίς ...

Στα παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί ότι και άλλες δύο προτάσεις-επιλογές του δεν ψηφίστηκαν από τα μέλη του εθνικού συμβουλίου.
Δεν γίνεται να απαξιώνεται ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου (το οποίο μάλιστα ελέγχει απόλυτα) με επιλογές της τελευταίας στιγμής (καλούμενο να τις υιοθετήσει και υπερψηφίσει), ερήμην της ιστορικής διαδρομής του Κινήματος.

Σε μια συγκυρία που ο ρόλος της λειτουργίας του Κινήματος είναι καθοριστικός για την παρέμβαση τουστην κοινωνία, όπου πρέπει να ζυμωθούν τακτικές, επιλογές ανατροπών και νέες πολιτικές που θα βάζουν σε σωστή τροχιά τη χώρα, μετά την περίοδο της πλήρους απαξίωσής της σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, από την διακυβέρνηση της ΝΔ.

Το κόμμα και η λειτουργία του δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, είναι συνοχή και καθημερινή δράση στην κοινωνία και χρειάζονται ΟΛΟΙ χωρίς αποκλεισμούς και φαρισαισμούς.

Αλλωστε η περίοδος των "εκσυγχρονιστών" του Σημίτη είναι πολύ πρόσφατη για την κατάντια του κινήματος και τις διαδοχικές ήττες σε όλα τα επίπεδα.

...και όπως απέδειξε η πρόσφατη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος , ο θρίαμβος από την συντριβή ακροβατεί σε μια κλωστή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πάντα έτσι λειτουργούσε ο ΓΑΠ.. Καθήλωσε και εκμεταλλεύτηκε συναισθηματικά τους παλιούς Ανδρεϊκούς, που αναπολούσαν στο όνομα την αναβίωση της πολιτικής του γραμμής, τους εκπαραθύρωσε σταδιακά, ως πιστούς στον Ανδρέα και τους εξαφάνισε από τα πολιτικά όργανα (κομματική ιεραρχία- βουλή) μέχρι ενός.
Η αρχή έγινε με την επιλογή των εκσυγχρονιστών στο συνέδριο διαδοχής του Ανδρέα, όπου προτίμησε τους «ορκισμένους εχθρούς του» για την ηγεσία του κινήματος, όταν μάλιστα ανέλαβε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ( συμφωνία του 1996 με τον Σημίτη) μάζεψε συνειδητά τους υβριστές του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας: Δαμανάκη- «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ»,Ανδρουλάκης «γύφτοι του ΠΑΣΟΚ», Μάνος – Ανδριανόπουλος «ΝΑΤΟΙΚΟΙ απολογητές».
Θέλει ένα δικό του μεταλλαγμένο προσωποπαγές κόμμα και εκεί οδηγεί τις εξελίξεις.
ΜΑΝΟΣ