Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

4 Οκτώβρη 2009 - ημέρα ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον


Η 4 Οκτώβρη 2009 είναι η νέα μεγάλη μέρα που καταγράφεται στην πολιτική ιστορία του τόπου,  για όλα αυτά που σηματοδοτεί.


Ο Λαός μας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι έχει μνήμη, αντοχές και ανοχές αλλά είναι και μεγάλος τιμωρός.

Η κρίση του λειτουργεί βέβαια με μια χρονοκαθυστέρηση.

Έδωσε παραδόξως νέα εντολή στον ανεπαρκέστατο Καραμανλή τον αναχωρητή , τον Σεπτέμβρη του 2007 και τρέλλανε την οικουμένη τότε ,που της ήταν αδιανόητο να δεχτεί πως επιλέγει την ΝΔ  σε μια συγκυρία αρνητική για αυτήν (φωτιές , καταστροφές με δεκάδες νεκρούς, κουμπάροι, παραγωγή  σκανδάλων).

Όπως παρόμοια  είχε συμπεριφερθεί το 2000,  επανεκλέγοντας τον Σημίτη ενώ έπρεπε να τον έχει τιμωρήσει με συντριπτική ήττα για τα έργα των ημερών του ( κάτι που έκανε παρά την αλλαγή ηγεσίας το 2004).
Η χρονοκαθυστέρηση που λέγαμε.


Η 4η Οκτώβρη 2009, η και 13η (καθόλου γρουσούζικη γαι το ΠΑΣΟΚ) εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης είναι μια νέα ιστορική μέρα για το κόμμα που ίδρυσε ο Αντρέας και φέρνει στη θύμηση τον άλλο ιστορικό Οκτώβρη  του 1981, και τις ελπίδες που γέννησε εκείνη η Αλλαγή.

Αντίστοιχες ελπίδες Αλλαγής, γεννά η νέα επιλογή του Λαού, στις 4 Οκτώβρη 2009, όχι μόνο για την μεγάλη νίκη που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ , αλλά και για την συντριπτική (μεγαλύτερη μεταπολιτευτική) ήττα που επιφύλλαξε για τη ΝΔ .


Κανένας δεν περίμενε , τέτοια ευρεία νίκη.


Η ωριμότητα του εκλογικού σώματος, όμως εξέπληξε ευχάριστα.


Ο Λαός έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρή εντολή για μια σταθερή διακυβέρνηση μακράς πνοής, ενώ παράλληλα τιμώρησε με παραδειγματικό τρόπο την πλέον αναποτελεσματική κυβέρνηση των τελευταίων ετών.


Η παραδειγματική τιμωρία της ΝΔ για την κυβερνητική της συμπεριφορά ,θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή .

Ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ, πέρα από την μεγάλη εμπιστοσύνη.

Μήνυμα πως αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του για αλλαγή κυβερνητικής συμπεριφοράς, για λειτουργία της κρατικής μηχανής με αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη , χωρίς αλλαζονείες , παρουσία εγκάθετων και ρεμβασιστών αλλά  με συνεχή προσπάθεια για αποκατάσταση του κύρους της χώρας, συμμάζεμα της καταρρέουσας οικονομίας , και την δημιουργία προοπτικής για καλύτερες μέρες σε όλους τους τομείς της πολιτικής ζωής (παιδεία, υγεία κλπ), θα έχει παρόμοιο τέλος .

Ταυτόχρονα (ο Λαός μας) έδωσε και άλλα μηνύματα με τις άλλες κομματικές επιλογές του.


Κόντυνε το ΚΚΕ που έχασε κάτι περισσότερο από 0,5% εξαιτίας της προφανούς αδιαφορίας του να απευθυνθεί σε πλατύτερες λαϊκές μάζες, με τον  ξύλινο λόγο του και την μονολιθική σταλινική του συμπεριφορά που αποτελεί και την καρικατούρα του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι.


Έδωσε νέα ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ , αναγνωρίζοντας ως ειλικρινή την αυτοκριτική του, δείχνοντας του ότι περιμένει πολύ περισσότερα από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνει κυρίαρχο  τον ηγετικό ρόλο στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς τον Αλέξη Τσίπρα που γίνεται κι ο νεαρότερος πολιτικός αρχηγός των τελευταίων δεκαετιών.


Ο αχταρμάς του ΛΑ.Ο.Σ  παρά την φαινομενική αύξηση της δύναμής του , είναι ο δεύτερος μεγάλος χαμένος  της εκλογικής διαδικασίας.
Δεν κατόρθωσε να καρπωθεί  τις διαρροές της πολιτικά συγγενούς του ΝΔ και παρέμεινε σε χαμηλό βαρομετρικό.
Ηδη οι εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ ,θα τον επηρεάσουν καθοριστικά και θα τον συμπιέσουν σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστούν επισφαλή την παραπέρα πολιτική παρουσία του.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν δικαίως εκτός Βουλής.
Σε καιρούς κρίσης , τα μονοθεματικά κόμματα είναι ζήτημα αν έχουν κάτι να προσφέρουν . 
Αρχίζουν όμως και σταθεροποιούν το ποσοστό τους στο 2,5% .
Με προσπάθεια , ενδέχεται να καταφέρουν κάποια στιγμή να μπουν στη Βουλή, με την βασική όμως προυπόθεση να οριοθετήσουν,με καθαρό πολιτικό λόγο τα ιδεολογικά τους χαρακτηριστικά.


Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αναλάβει από σήμερα μια μεγάλη ιστορική ευθύνη.
Πρέπει να δημιουργήσει τις προυποθέσεις ώστε η πολιτική να είναι στο προσκήνιο κι όχι η καμαρίλα, πρέπει να οριοθετήσει με ξεκάθαρο τρόπο της προτεραιότητες ανάκαμψης της οικονομίας.

Πρέπει να εμφανίσει κυβερνητική και κομματική συμπεριφορά απόλυτα εναρμονισμένη με την Λαική απαίτηση για ήθος και αξιοκρατία σε όλες τις φάσεις της κυβερνητικής και κομματικής δράσης.

Οι εξελίξεις στην ΝΔ  και η εσωστρέφεια που θα επιφέρει , σε συνδυασμό με την μεγάλη κυβερνητική πλειοψηφία που έλαβε τον καθιστούν απόλυτα κυρίαρχο των εξελίξεων ,που χωρίς χρονοτριβή, πρέπει να δρομολογήσει.

Πρέπει να ανοίξει τα πανιά για νέα πορεία της χώρας, ο καιρός είναι καλός με ούριο άνεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: