Το ΠΑΣΟΚ ξορκίζοντας τις κυβερνητικές του επιλογές σαν "εκτός της ιδεολογίας του" προκρίνει μια κοντόθωρη στρατηγική υποσχέσεων προς την Ελληνική κοινωνία για την ... γρήγορη απαλλαγή της χώρας από την διεθνή επιτήρηση.
Η στρατηγική του αυτή όμως, είναι αδιέξοδη και ανιστόρητη.
Εκπονήθηκε από τεχνοκράτες, χωρίς συσσωρευμένο και κατακτημένο το αναγκαίο μέγεθος πολιτικών και κοινωνικών εμπειριών και βασίζεται στην μονοσήμαντη και εκβιαστική (με τη μορφή του μονόδρομου) κατάσταση έκτακτης ανάγκης δανεισμού της χώρας η οποία "δεν μπορεί να δανείζεται πλέον από τις διεθνείς χρηματαγορές" και στην απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν επεξεργάστηκε εναλλακτικές προτάσεις, αλλά ούτε είχε και τη βούληση να διαμορφώσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο θα έθετε τις πραγματικές διαστα΄σεις της κρίσης.
Ότι δηλ. η κρίση της χώρας μας είναι πρωτίστως αποτέλεσμα του τρόπου της θέσπισης και του μοντέλου της λειτουργίας της ευρωζώνης και δευτερευόντως της διαχρονικής ανεπαρκούς διαχείρισης των ελληνικών κυβερνήσεων, με επιστέγασμα τις εγκληματικές πολιτικές του "εκσυγχρονισμού" και των κυβερνήσεων του Καραμανλή.
Η στρατηγική αυτή του ΠΑΣΟΚ πάσχει από εσωτερικές αντιφάσεις και είναι εμφανέστατο αυτό.
Η κύρια αντίφαση εντοπίζεται στην αυτονόητη και διοικητική - όχι πολιτική - αποδοχή, ότι πρέπει πειθαρχημένα να πράξουμε (...μέσω της εθνικής μας προσπάθειας) αυτό που μας υπαγορεύουν η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι αγορές, προκειμένου να τερματιστεί γρήγορα η επιτήρηση.
Η κυβερνητική προσπάθεια εξαντλείται σε απλή διαχείριση της κατάστασης, μέσα από τη διασφάλιση της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μετατρέποντας ουσιαστικά την κυβέρνηση σε εγγυητή της αποπληρωμής των δανείων των διεθνών κερδοσκόπων.
Υπάρχουν όμως και πρόσθετες αντιφατικές όψεις αυτής της στρατηγικής, όπως είναι η αδυναμία εκτέλεσης του προγράμματος σταθερότητας, η έλλειψη στοιχειώδους αναπτυξιακής στρατηγικής, η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία - που αν και αναμενόμενο απ' όλους, εντούτοις θα δημιουργήσει νέα κοινωνικά προβλήματα - καθώς και το ότι το πρόγραμμα "σταθεροποίησης" θα έχει τουλάχιστον 10ετή διάρκεια με άγνωστη την κατάσταση της χώρας μετά από αυτό το "πείραμα".
Η θέση του ΠΑΣΟΚ με βάση τα παραπάνω , δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη και το μέλλον του σαν πολιτικού φορέα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου αμφισβητείται, στο μέτρο που η κρίση υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο της χώρας και διαμορφώνει μόνιμες αποστάσεις (του πολιτικού φορέα ΠΑΣΟΚ) από τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει.
1 σχόλιο:
ΠΑΣΟΚ η απόλυτη ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ
Δημοσίευση σχολίου