Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

εκλογές ΟΤΑ: ... παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα

Διανύουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες κάθε λογής ( αυτοδιοικητικοί και μη ) στα πλαίσια των "καλλικρατικών" δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το τελευταίο κουλουάρ της κούρσας , προς τον τερματισμό και την νίκη «τους».

Αρκετοί από αυτούς επιστρατεύτηκαν από τα πολιτικά κόμματα ( όπως γινόταν δυστυχώς πάντα) σε μια προσπάθεια να δοθεί ο κομματικός χαρακτήρας στο δημιουργηθέν ψηφοδέλτιο (για τα πανηγύρια στον τηλεοπτικό χρωματισμό του χάρτη)

΄Αλλοι κατέβασαν την μέχρι πρότινος κομματική σημαία που ανέμιζαν και με την πολύχρωμη του «ανεξάρτητου» επιδιώκουν να πείσουν ότι μπορούν να πετύχουν εκεί που αποτύγχαναν μέχρι χτες τα σχήματα στα οποία  συμμετείχαν .

Άλλοι ρομαντικοί πιστεύουν ότι δικαιούνται να έχουν λόγο στα ζητήματα που αφορούν την γενέθλια ή της διαμονής τους πόλη, ή την ευρύτερη περιοχή τους.

Άλλοι κάνοντας πολιτικά παιχνιδάκια και παιδικές κοντρούλες συνεχίζουν να ευτελίζουν ακόμη περισσότερο το ήδη απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.

Άλλοι κατέρχονται με μόνο μέλημα την καταγγελία των κυβερνητικών ανερμάτιστων επιλογών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Άλλοι θεωρούν ότι οι πολίτες μιας πόλης είναι  ανίκανοι να διαχειριστούν με κάποιον γηγενή επικεφαλής τα του δήμου τους και εμφανίζονται «κληρονομικώ διακαιώματι» να τους … δώσουν τις λύσεις.

Δεν έχει καμία σημασία ότι υπάρχουν κομματικά στελέχη που επιστρατεύτηκαν … ενώ δεν ήθελαν, που τους χρησιμοποιεί το κόμμα «δια πάσαν νόσον και ….» , που δεν έχουν τις ικανότητες, την εμπειρία.

Δεν έχει σημασία που κάποιοι, περί άλλων ξιφουλκούσαν μέχρι χτες και σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι σήμερα θα είναι  … ο άλλος, ο καλός τους εαυτός.

Δεν έχει σημασία ότι ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές κρίνεται κατά τεκμήριο η προοπτική ανάπτυξης του δήμου ή της ευρύτερης περιοχής για κάποιους (που εξακολουθούν να πορεύονται υπονομευτικά στην ενότητα, στον διάλογο και  την σύνθεση  που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις προκοπής) είναι ένα στάδιο ανερμάτιστων πολιτικών παιχνιδιών.

Έτσι συνθλίβονται πραγματικά ρομαντικές ανεξάρτητες φωνές που έχουν όραμα και δουλεμένες προτάσεις .

Λίγες μέρες πριν την εκλογική διαδικασία και οι εντυπώσεις που αποκομίζουμε σαν παρατηρητές είναι αποκαρδιωτικές.

Ψηφοδέλτια που συγκροτούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από ξεπερασμένες αντιλήψεις, από πρόσωπα που το μόνο τους κοινωνικό προσόν είναι αυτό της κουτσομπολίστικης αναγνωρισιμότητας, «κομματικά στελέχη» … έτοιμα για όλα , και από άλλα μιας κοινωνικής "ψωροελίτ" που αδυνατεί να αφουγκραστεί τους παλμούς της κοινωνίας, κάνοντας δύσκολη αν όχι αδύνατη την επιτυχία απλών εργατικών, κοινωνικά καταξιωμένων μέσα από αγώνες ,υποψηφίων.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, και το βλέπει ο καθένας σε ψηφοδέλτια χωρίς προσανατολισμό και κοινά χαρακτηριστικά επικεφαλής και υποψηφίων (αχταρμάς), συγκροτούνται έτσι για την ικανοποίηση του αριθμού που απαιτείται από τον νόμο , με όποιον απλά το επιθυμεί.

Ψηφοδέλτια ποικίλων αποχρώσεων (τουρλού – τουρλού), ακόμη και τα με κομματικό χρίσμα, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την συνύπαρξη όλων αυτών των «περίεργων» … μετά τις εκλογές.

Ανεξάρτητα όμως όλων των παραπάνω εκείνο που πρώτα διαπιστώνουμε είναι ότι απουσιάζει ο διάλογος μεταξύ των υποψηφίων συνδυασμών και οι προτάσεις-προγράμματα.

Παντελώς.

Κάποιοι …  με όσους κι αν πάρουμε μέρος στην εκλογική διαδικασία, …. θα εκλεγούν αναλαμβάνοντας την 8η Νοέμβρη την ευθύνη να διαχειριστούν τις τύχες του μεγάλου δήμου πια ή της περιφέρειας.

Θεωρώ όμως ότι όλοι θα είναι αναλώσιμοι και θα αποτύχουν, μια και θα φορτωθούν στις πλάτες τους ευθύνη, που δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Από την μια η υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση των δήμων μέχρι σήμερα (εξυπηρετήσεις ημετέρων , χιλιάδες «αναπτυξιακές επιχειρήσεις» , υπερχρέωση με θαλασσοδάνεια, ανεπάρκεια στελεχών, ελλιπής εξοπλισμός ) που θα πολλαπλασιαστεί μετά την ένωση με άλλους όμορους που θα συναποτελούν τον μεγαλύτερο καλλικρατικό δήμο.

Δεν μπορεί να παραβλεφθεί η πρώτη θέση των ΟΤΑ στον πίνακα της εγχώριας διαφθοράς.

Από την άλλη τα κενά του αυτοδιοικητικού νόμου που μένει να καλυφθούν με πληθώρα προεδρικών διαταγμάτων για τις αρμοδιότητες και το εύρος τους ( άραγε πότε; και πώς;) για την οικονομική τους αυτοτέλεια.

H οικονομική κατάσταση της χώρας, το κλείσιμο της μικρής έστω στρόφιγγας πόρων προς τους ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα χρέη των δήμων με τα τεράστια τοκοχρεολύσια , πραγματικά θα είναι θηλιά στο λαιμό κάθε δήμου, αναγκαζόμενοι να φορτώσουν στις πλάτες των δημοτών τα βάρη , με υπέρογκα τέλη.

Προβλήματα που ενώ για άλλες προηγμένες χώρες αντιμετωπίζονται από τους τοπικούς άρχοντες άμεσα (σκουπίδια και ΧΥΤΑ, ύδρευση-αποχέτευση, συγκοινωνιακό, πράσινο, ποιότητα ζωής) στην χώρα μας αποτελούν ακόμη ταμπού μια και οι μέχρι σήμερα τοπικοί άρχοντες (στην πλειονότητά τους) μόνο μέλημά τους είχαν το φαίνεσθαι ( κολονάκια, φωτιστικά , καλοκαιρινές παπαριζο-ρουβοσυναυλίες κ.ά.) και όχι να εργάζονται με μεράκι στη … λάντζα της πόλης.

Για όλα αυτά απουσιάζει ο πραγματικός διάλογος και οι ουσιαστικές προτάσεις επίλυσης, κατά περίσταση κι όπου γίνεται είναι τηλεοπτικής κατανάλωσης.

Οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες καλούνται να δρομολογήσουν προοπτικές που θα καθορίσουν το μέλλον μας, χωρίς όμως να έχουν αρκετοί από αυτούς την διορατικότητα και την δυνατότητα για κάτι τέτοιο και χωρίς να είναι σαφές επαρκώς μέχρι που φτάνει η κυβερνητική παρέμβαση , κινδυνεύοντας έτσι να μετατραπούν σε απλοί διαχειριστές μιας κατάστασης παρόμοιας με την υπάρχουσα ( του διορισμένου δηλ. περιφερειάρχη) .
Η σύγκρουση με την κυβερνητική παρέμβαση, απ τη στιγμή που δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένος ο ρόλος εκάστου στην «νέα εποχή» με τον «Καλλικράτη» κάνει το παιχνίδι με «σημαδεμένη την τράπουλα».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να αναφερθούμε λιγο σε επιπεδο Ν. Αχαϊας .
Ο κ. Κατσικόπουλος ειχε μεγάλη ευκαιρία να φύγει μπροστά από την στρούγκα που είχε αφήσει ο κ. Φούρας, να φτιάξει ενα δικό του ψηφοδέλτιο με νέα προσωπα που φέρνουν φρεσκάδα μαζί με λίγους παλαιούς της απελθούσας δημοτικής αρχής οι οποιοι δεν είχαν προκαλέσει και δεν είχαν συνδέσει διαχρονικά επί 5 τετραετίες το ονομάτους με την τοπική αυτοδιοίκηση και με οσους κακούς συνειρμούς φέρνει ο πολίτης στο μυαλό τους όταν βλέπει και ακούει τόσα χρόνια και ιδιαιτερα την τελευταία 4ετία.

Δεν μπορεσε ; δεν ήθελε; ο κ. Κατσικόπουλος να απαλλαγεί από τα βαρύδια είναι προσωπικό του θέμα.

Οταν ομως κατεβαίνει υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίζει με τα ιδια φθαρμένα πρόσωπα του Φουριστάν που εχουν φέρει την πόλη της Πάτρας στο χείλος του γκρεμού .

Γιατι να τον ψηφίσει ο πατρινός;;;

Ποια αλλαγή θα φέρει στην πόλη της Πάτρας το τάδε ''βαρύδι'' που μέχρι τώρα για χρόνια ολόκληρα δεν έφερε ;;
Αυτό ο κ. Κατσικόπουλος δεν το αντελήφθηκε εγκαίρως ή θεώρησε οτι η στήριξη του απελθόντος φθαρμένου δημάρχου (κατά το ΠΑΣΟΚ) θα του εξασφαλίσει και την εκλογή του.

Ο ψηφοφόροι έχουν απηυδήσει από τον απελθόντα Δήμαρχο τον οποίο το ΠΑΣΟΚ ξήλωσε αρον - αρον για σοβαρούς λόγους που είχε ο ΓΑΠ και θα γυρίσουν σελίδα , επειδή κ. Κατσικόπουλε δεν συλλάβαται τα μηνύματα τών καιρών.