Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΣΟΚ : ένας χρόνος μετά τη νίκη, σε συνεχή σταδιακή αλλοτρίωσή του και έλλειψη σχεδίου


H σημερινή αποκρουστική κατάσταση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του δεν είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης.

Αποτελεί προϊόν, αντικειμενικά, πολύχρονης σταδιακής υποχώρησης σε ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.

Μια συνεχής αλλά αθόρυβη μεταλλαγή του σε μηχανισμό εξουσίας και διαχειριστικού κυβερνητισμού, αλλά και της παθογένειάς του να διολισθαίνει από την έλλειψη ιδεολογικών προσταγμάτων, σε νεοφιλελεύθερες και απλά διαχειριστικές θέσεις.

Από το συνέδριο του 1996 μέχρι το 2004 με έκδηλα τα φαινόμενα μετάλλαξης της πολιτικής του φυσιογνωμίας και της ιδεολογικής του στειρότητας, βρέθηκε στη συγκυρία της ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου, που υποσχέθηκε το «ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής» αλλά και τον ιδεολογικό επαναπροσαντολισμό του.

Δημιούργησε μια αισιοδοξία μια τέτοια προοπτική.

Το ΠΑΣΟΚ μετά την υπέρβαση της αντικειμενικής του εσωστρέφειας, των αδυναμιών του και την ωρίμανσή του, που προήλθαν από τις εκλογικές ήττες του 2004 και 2007 και αμέσως μετά το ξεπέρασμα της εσωτερικής του  κρίσης με την επίλυση του προβλήματος ηγεσίας του και την διαμόρφωση στοιχειωδών όρων πολιτικής παρουσίας του, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι πορεύεται προς την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, δεδομένης της ανίκανης και φαύλης κυβέρνησης της ΝΔ του Κ. Καραμανλή.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή που επιτάθηκε το 2009 από το όργιο σπατάλης, αναποτελεσματικότητας και φαυλότητας της ΝΔ,  το ΠΑΣΟΚ , αν και όφειλε να διαγνώσει την τραγικότητα της οικονομικής, κύρια, κατάστασης της χώρας μας, αλλά και την απόλυτη σχεδόν έλλειψη πίστωσης χρόνου, αναλώθηκε σε δευτερεύοντα ζητήματα, κύρια εσωτερικών κυβερνητικών διευθετήσεων, σε τακτικές επικοινωνισμού και σε αδικαιολόγητες προεκλογικές δεσμεύσεις με υπερβολές, προκειμένου να ικανοποιήσει την ανεξήγητη ανασφάλεια της νεοσύστατης ηγετικής του ομάδας για την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας.

Στις εκλογές πορεύτηκε χωρίς σαφές σχέδιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, υποκαθιστώντας τα μείζονα πολιτικά διλλήματα με επιμέρους αθροίσματα γενικών πολιτικών δεσμεύσεων, αν και όφειλε να γνωρίζει ότι η επόμενη ημέρα της χώρας μετά τις εκλογές δεν θα αποτελεί  μόνο μια νέα σελίδα, αλλά θα απαιτεί ένα σύνολο ρήξεων και ανατροπών, μια δέσμη μέτρων στο δημοσιονομικό κύρια επίπεδο και στον δημόσιο χώρο , προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της κατά το δυνατό ομαλότερης εισόδου της χώρας σε μια περίοδο κρίσης σε όλα τα επίπεδά της (κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, ηθικό) και οι όροι της ομαλής εξόδου από αυτήν, μέσα από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την Ελληνική κοινωνία.

Έτσι στις 4/10/2009 ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν την ιστορική ευθύνη της εξόδου της χώρας από την κρίση που προαναφέρθηκε με μια πανίσχυρη πλειοψηφία (δείγμα της τεράστιας πολιτικής εμπιστοσύνης του λαού μας) και εγκαταστάθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής εξουσίας με απόλυτα ηγεμονικό τρόπο, χάρις στην βούληση των Ελλήνων πολιτών και την καθαρή εντολή τους.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να εκλάβει την πολιτική αυτή ηγεμονία της σαν άμεση ευθύνη για δράση και να εκτυλίξει έστω και μερικά τις ατελείς κυβερνητικές επεξεργασίες της, αυτοπαγιδεύθηκε μέσα στη βίαιη κατανόηση των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Από την έλλειψη σχετικού σχεδίου, την πολιτική αδυναμία των προσώπων που ακολουθούσαν το πολιτικό-οικονομικό του επιτελείο, την αυτοεπιβεβαιούμενη επάρκεια για τις αυτονόητες διευθετήσεις «αλληλεγγύης» τα Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον οίστρο της μεγάλης νίκης, αντί να διαμορφώσει έστω και εκ των ενόντων τη σχετική «θεωρία της εξόδου» και να καταγράψει τους στοιχειώδεις όρους της πολιτικής πραγματικότητας που θα την συνόδευαν, αφέθηκε σε αποσπασματικές κινήσεις που υπαγόρευαν οι σχεδόν νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί που αποτέλεσαν τον οικονομικό κυβερνητικό κύκλο του, με αποτέλεσμα  τις επικίνδυνες παλινωδίες, την άγνοια διαχείρισης των αγορών και την απόλυτη άρνηση σε μια νέα οικονομική εκκίνηση της χώρας, βασισμένης σε συνεκτική θεωρία σταδιακής και ελεγχόμενης εξόδου  από την κρίση και σε αφήγηση κινούμενη στο πλαίσιο μιας νέας μεγάλης  κοινωνικής συμφωνίας-κοινωνικού συμβολαίου, με «μίνιμουμ» κοινωνικής συνοχής και με σαφείς και ευδιάκριτες «κόκκινες γραμμές» βασισμένες στην αξιακή κλίμακα του σοσιαλιστικού και σοσιαλδημοκρατικού χώρου και στην ηθική, στην ιστορία  και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, που όπως υποστηρίζει διαχρονικά η μη αλλοτριωμένη βάση του «ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον Λαό και την Πατρίδα»

Έτσι το αποτέλεσμα των αναποτελεσματικών και νεοφιλελεύθερων μέτρων της επιλογής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που είτε αγνοούσε , είτε (πολύ περισσότερο) επεδίωκε την αναποτελεσματική αντικατάσταση της πορείας προς τον « άλλο δρόμο»  με την εκβιαστική εγκατάσταση της θεωρίας του «μονόδρομου» μέσω του ΔΝΤ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πρόδωσε τους αγώνες μας ,τις προσδοκίες μας,τα όνειρά μας

Ανώνυμος είπε...

Να αναφερθούμε λιγο σε επιπεδο Ν. Αχαϊας .
Ο κ. Κατσικόπουλος ειχε μεγάλη ευκαιρία να φύγει μπροστά από την στρούγκα που είχε αφήσει ο κ. Φούρας, να φτιάξει ενα δικό του ψηφοδέλτιο με νέα προσωπα που φέρνουν φρεσκάδα μαζί με λίγους παλαιούς της απελθούσας δημοτικής αρχής οι οποιοι δεν είχαν προκαλέσει και δεν είχαν συνδέσει διαχρονικά επί 5 τετραετίες το ονομάτους με την τοπική αυτοδιοίκηση και με οσους κακούς συνειρμούς φέρνει ο πολίτης στο μυαλό τους όταν βλέπει και ακούει τόσα χρόνια και ιδιαιτερα την τελευταία 4ετία.

Δεν μπορεσε ; δεν ήθελε; ο κ. Κατσικόπουλος να απαλλαγεί από τα βαρύδια είναι προσωπικό του θέμα.

Οταν ομως κατεβαίνει υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίζει με τα ιδια φθαρμένα πρόσωπα του Φουριστάν που εχουν φέρει την πόλη της Πάτρας στο χείλος του γκρεμού .

Γιατι να τον ψηφίσει ο πατρινός;;;

Ποια αλλαγή θα φέρει στην πόλη της Πάτρας το τάδε ''βαρύδι'' που μέχρι τώρα για χρόνια ολόκληρα δεν έφερε ;;
Αυτό ο κ. Κατσικόπουλος δεν το αντελήφθηκε εγκαίρως ή θεώρησε οτι η στήριξη του απελθόντος φθαρμένου δημάρχου (κατά το ΠΑΣΟΚ) θα του εξασφαλίσει και την εκλογή του.

Ο ψηφοφόροι έχουν απηυδήσει από τον απελθόντα Δήμαρχο τον οποίο το ΠΑΣΟΚ ξήλωσε αρον - αρον για σοβαρούς λόγους που είχε ο ΓΑΠ και θα γυρίσουν σελίδα , επειδή κ. Κατσικόπουλε δεν συλλάβαται τα μηνύματα τών καιρών.

diaskronos είπε...

Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
Προτείνουμε:
Στις 2 Μάρτη Τετάρτη από τις 3μ.μ. μέχρι τις 11μ.μ. να αναρτήσουμε όλα τα blog ανάρτηση με τον ίδιο τίτλο και το κάθε blog τις δικές του απόψεις ως περιεχόμενο. Ως τίτλο:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ – ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ – ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
Προτείνουμε ακόμα μια φωτοσύνθεση του χάρτη της Ελλάδας με στάμπα « ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» μια φωτοσύνθεση είναι στην αρχική σελίδα του blog όποιος θέλει μπορεί να την πάρει .
Με αυτό τον τίτλο που είναι φανταζόμαστε λίγο πολύ αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία των bloggers και φυσικά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και απόψεις αλλά και να δώσει και άλλες προτάσεις. (Στην ανάλυση προφανώς δεν γίνεται όλοι να συμφωνήσουν με ένα κείμενο ή τουλάχιστον προς το παρών είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει προετοιμασία.)
Α) Είναι ένας τρόπος να ακουστούμε από όλους ,πιο μακριά και πιο έντονα.
Β) θα είναι μια δοκιμή και για επόμενη μαζική διαμαρτυρία ή προβολή κάποιου εθνικού ή κοινωνικο-πολιτικού ή οικονομικού ζητήματος.
Γ) Η φωνή μας θα φτάσει και στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες πιο δυνατή.
Δ) Εάν κάποιος διαφωνεί ή τώρα ή σε επόμενη παρόμοια κίνηση είναι ελεύθερος προφανώς να μη συμμετέχει είναι πέρα για πέρα επιλογή και δικαίωμα του καθενός .
Όλοι μας να ενημερώσουμε όλα τα φιλικά μας blogs αλλά και όσα μπορεί ο καθένας για την κίνηση αυτή. Είναι μια πρόταση που δεν κρύβει καμία ύπουλη σκοπιμότητα παρά αυτά και μόνο που γράφουμε. Την πρόταση την κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς άλλο στόχο ή σκοπό. Θεωρήσαμε σωστό να την διακινήσουμε μέσω σχολίων γιατί δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο. Συνάδελφοι (αν στέκει ) bloggers η Χώρα μας πνίγεται …κάτι μα κάτι πρέπει να γίνει.
Ευχαριστούμε κι ελπίζουμε το e-mαιl: diaskronos@gmail.com
Η ομάδα του galaxiako.blogspot.com : diskronos, anarxos, antromeda, kiklonas, anarxosimoritis
ΥΓ Εάν κάποιος (οποιοσδήποτε) θέλει το ονοματεπώνυμο μας θα το δώσουμε με το e-mail. Δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε το δικό του για να μην υπάρχουν αμφιβολίες .