Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Proton ( Bank ) Scandal


Η Ελληνική κυβέρνηση  στηρίζει οικονομικά μία τράπεζα, η οποία είναι υπόλογη στη δικαιοσύνη για διαφθορά (υπεξαίρεση € 51.000.000,00)
Ηδη διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σχετικά με την υπόθεση της Proton Bank, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη.
Στο έγγραφο γίνεται λόγος για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Κι όμως ο πληθωρικός υπουργός της  κυβέρνησης βρήκε τρόπο για να σώσει μια τράπεζα που  όπως προκύπτει δεν ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες στην όλη λειτουργία της. 

Ο  "πολύς" Βενιζέλος, ενέταξε  ρύθμιση … στην ανάγκη
"διατράνωσης της φερεγγυότητας και ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο και της επίθεσης που δέχεται συνολικότερα η ευρωζώνη" .

Την στιγμή που η ΤτΕ ερευνούσε αντικανονικές συναλλαγές και η αρχή για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος διαπίστωνε την υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση ... ενίσχυε (στις 14/7/2011 με 100 εκατ. Ευρώ) .... για λόγους διατήρησης της συστημικής ευστάθειας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα,
παρά …. τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων στελεχών.

Απέφυγε ο υπουργός των Οικονομικών να απαντήσει, τεχνηέντως, για την τοποθέτηση εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου στην Proton Bank,  με γνωστή τη διαφωνία του διευθυντή της Δ.49 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαφωνεί επειδή:

η χρηματοδότηση


- υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης (50% των ιδίων κεφαλαίων), που έχει θεσπιστεί, κατά 92 εκατ. ευρώ 


- η συγκεκριμένη τράπεζα... ειδοποίησε για αντικειμενική αδυναμία επιστροφής ποσού από τοποθετήσεις ύψους 70 εκατ.

Η σφήνα,  και πέρα από κάθε νομιμότητα,  ρύθμιση δίνει στον υπουργό Οικονομικών την δυνατότητα να τοποθετεί κρατικά διαθέσιμα σε μία τράπεζα «για λόγους σχετικούς με την συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος», ενώ  καλύπτει με την αναδρομική της ισχύ (από το 1997, παρακαλώ) και την τοποθέτηση διαθεσίμων στην Proton Bank

Μα το να προσπαθεί όμως ένας υπουργός να επέμβει  φανερά και χωρίς ντροπή στην αποστολή ενός εισαγγελέα είναι κάτι που  δεν συμβιβάζεται με τις δικαιοδοσίες του , μηδέ και του υπουργού δικαιοσύνης εξαιρουμένου. 

Κι αυτό συνιστά άλλο μέγα θέμα.
Όταν δε,  μιλάμε για μια τράπεζα που δεν πέρασε καθόλου τα stress test , όταν οι   ίδιοι οι μέτοχοί της ζήτησαν αύξηση κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο  εισαγγελικός λειτουργός ήδη -από τις αρχές του έτους- έχει αναλάβει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με εταιρείες, συμφερόντων του Ομίλου Λαυρεντιάδη, κυρίως για φορολογικές και χρηματιστηριακές παραβάσεις και την υπόθεση ερευνά το ΣΔΟΕ,  στην Proton Bank διαπιστώνεται υπεξαίρεση 51εκατ. ευρώ.

Πότε και ποιοi (; ) έκαναν εκ μέρους της ΤτΕ αυτό τον πλημμελή έλεγχο για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου από τον κ. Λαυρεντιάδη;


Ήταν ενήμερη η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και αν και πώς αντέδρασε;


Ερωτήματα βουλευτών στο κοινοβούλιο, που δεν απαντήθηκαν.

Πολλοί κάνουν λόγο για διαδικασία σωρείας παράνομων πράξεων, που ομοιάζει με την πολύκροτη υπόθεση Κοσκωτά.

Αναφέρεται ότι  η ΤτΕ και το ΥΠΟΙΚ ενέκριναν, καθ' υπέρβαση των ορίων του νόμου, καταθέσεις κρατικών διαθεσίμων στην εν λόγω τράπεζα ύψους 135 εκατ. ευρώ, λήξεως 15/7/2011 και 160 εκατ. ευρώ στις 14 Ιουλίου.

Η πιάτσα βοά για ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγω τράπεζα με αποτέλεσμα η πρόσθετη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου περαιτέρω.

Ο υπουργός, όχι μόνο δεν απαντά επί της ουσίας γι' αυτόν τον πιστωτικό κίνδυνο, αλλά εγκαλεί (!) τον διευθυντή και τον εισηγητή, που διαφωνούν, γιατί έπραξαν βάσει του νόμου, του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου και του Δημόσιου Συμφέροντος! 
... αλλά και την εφημερίδα Ελευθεροτυπία (!)  που ανέδειξε το θέμα , με προσωπική επίθεση .
... απολαμβάνει όμως την στήριξη στην ανομία από το " λα.ο.σ." (!!!)

Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, που αμέσως μετά η Attica Bank, στην οποία την πλειοψηφία έχουν το Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών (συμφερόντων Δημοσίου δλδ), εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία (!) με την Proton Bank.

Και δεν είναι τυχαίο που οι μηχανικοί εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους.

Αλλά ακόμη κι αν δεχτεί κάποιος ότι η υπόθεση αυτή επέβαλε 
.... «ειδικό χειρισμό»,

γιατί άραγε αυτός ο χειρισμός εξαπλώθηκε αναδρομικά στο παρελθόν;

Υπάρχουν κι άλλες αδιαφανείς και εκτός ορίων , τοποθετήσεις διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες και μάλιστα σε "εποχές παχιών αγελάδων;"
 
Η γιγάντωση των τραπεζών και η επιβολή τραπεζοκεντρικής ανάπτυξης στα χρόνια της "ισχυρής εκσυγχρονιστικής"  Ελλάδας, τροφοδοτήθηκε υπογείως με κρατικό χρήμα;

Όχι τίποτα άλλο , αλλά γιατί έτσι  μπορεί και να … "υιοθετήσουμε" (του ετέρου κυβερνητικού πληθωρικού)  τη ρήση … "μαζί τα φάγα(μ)τε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: