Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

σχέδιο Μάρσαλ , τότε και τώρα


Με τον όρο σχέδιο Μάρσαλ εννοείται η οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής  ηπείρου, αποκύημα της εξωτερικής πολιτικής των   ΗΠΑ μετά τη λήξη του δευτέρου παγκόσμιου πόλεμου και της αντίληψης ότι η επικράτηση του  κομμουνισμού θα  αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«…το κύριο χαρακτηριστικό της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Σοβιετική Ένωση θα πρέπει να είναι μία υπομονετική αλλά σταθερή και άγρυπνη ανάσχεση (containment) των επεκτατικών τάσεων της …».
 (George Kennan, Αμερικανός διπλωμάτης)
Με τα λόγια αυτά δόθηκε το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα επόμενα χρόνια.

Τον Μάρτη του 1947 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν αγορεύοντας στο Κογκρέσο, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα παρείχε γενναία οικονομική ενίσχυση στα κράτη που θα επιθυμούσαν και θα 

«…αντιστέκονταν σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή από ξένες πιέσεις…».

Οι θέσεις, αυτές, της αμερικανικής εξουσίας εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη μέσα από το Σχέδιο  Μάρσαλ.

Επρόκειτο για  οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε σε χώρες της Ευρώπης.

Αποσκοπούσε αφενός στην τόνωση των οικονομιών τους, (που με σημαντικά δάνεια χρηματοδότησαν έτσι τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο αγορές τους) 
και αφετέρου,
εξυπηρετούσε άμεσα την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που επιθυμούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περιέλθουν οι χώρες αυτές, εξαιτίας ανέχειας, στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής  Ένωσης

Η χορηγία της βοήθειας αυτής δεν έγινε με διμερείς διαδικασίες
αλλά,
με όρους που τέθηκαν από την Ουάσιγκτον.

                        -------------------------

Να δούμε λοιπόν σήμερα το «νέο σχέδιο Μάρσαλ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα με διαρκή μετακύλιση του χρέους και μετά το 2040. (???)

Λίγες ημέρες μετά την δήλωση … «συμπαράστασης»  προς την Ελλάδα από τον Ομπάμα και την επίσκεψη αστραπή της Χίλαρυ στην Αθήνα , τα πράγματα πήραν νέα τροπή στην υπό κατοχή του ΔΝΤ,  Ευρωπαϊκή  Ένωση

Μην μας διαφεύγει η αποκάλυψη για διάθεση χρηματοδότησης της χώρας μας από την Ρωσία  (ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν έτοιμος να δώσει ) στην Ελλάδα 25 δις ευρώ  ( πριν την κατοχή του ΔΝΤ ).

Σε βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια, με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας ως «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης, 
έκλεισε η κρισιμότερη, για την Ελλάδα, σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Με όλες τις πλευρές να υποχωρούν, 
     αλλά κυρίως την ελληνική, οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού 109 δισ. ευρώ 
(45 δισ. το υπόλοιπο από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ), πλέον της ιδιωτικής συμμετοχής 50 δισ. (καθαρά 37 δισ. ευρώ).

Ευρωπαϊκή  Ένωση, ΔΝΤ και ιδιώτες συμφώνησαν στη μετακύλιση μέρους του χρέους, την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης, την ανταλλαγή ομολόγων με 30ετή, με υψηλά επιτόκια δανεισμού μέχρι και 5%, που συνιστά τοκογλυφία.

Σταθερή όμως είναι η ενίσχυση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Η Ελλάδα δέχθηκε όλους τους όρους της συμφωνίας και επιπλέον δεσμεύτηκε για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων.

Το νέο πακέτο «βοήθειας» συνοδεύεται από νέα μνημόνια και νέα μέτρα για τους φορολογουμένους, ενώ αναμένεται να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές για δανεισμό.

Ο έλεγχος της τρόικας θα κρατήσει 30 χρόνια μετά τη λήψη του τελευταίου δανείου...

Έτσι λοιπόν το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι το πλήθος των τεχνοκρατών, Ευρωπαίων και Αμερικανών -δεδομένου ότι «το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να παίζει το ρόλο του» κατά την Κριστίν Λαγκάρντ-, που ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Το βάρος του δανεισμού είναι τεράστιο.

Στα 110 δισ. ευρώ του πρώτου Μνημονίου έρχονται να προστεθούν άλλα 60 δισ. ευρώ.

 Συνολικά 170 δισ. ευρώ.

 Πόση άραγε θα είναι η μείωση του ελληνικού χρέους;

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μόνο η ανταλλαγή με 30ετή ομόλογα προκαλεί ωφέλεια 26,1 δισ. ευρώ ή 12% του ΑΕΠ.

Όσα δηλαδή προσέφερε η Ρωσία ….

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και όλα τούτα για να σώσουν τις τράπεζες από τα «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ακόμη για να ικανοποιήσουν την απληστία των κερδοσκόπων…

Ανώνυμος είπε...

Ο ελληνικός λαός δεν θα πάρει ανάσα. Όποιος περιμένει αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, είναι το λιγότερο γελασμένος.

Θα καταστεί άραγε βιώσιμο το χρέος μας; Η απάντηση είναι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ όχι. Βιώσιμοι θα είμαστε αν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές, αν το συνολικό μας χρέος ήταν αρκετά χαμηλό, ώστε να μας δάνειζε η αγορά. Δεν ξέρω τι προβλέπει το σχέδιο αυτό για το χρέος μας, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στο πως και πότε θα μειωθεί το συνολικό μας χρέος.
M.A.