Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε ...




Φτάσαμε στο σημείο να αναπολούμε τα περασμένα χρόνια, κατά το "κάθε πέρυσι και καλύτερα".
Η ελληνική οικονομία παραπαίει.

Το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 17,5 δις ευρώ το 2009, (έναντι 9 δις το 2008) ξεπερνώντας το 7% του ΑΕΠ (κοντά στα 5 δις πάνω από την πρόβλεψη του ΠΣΑ που ήταν 12,7 δις).

Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για μείωση του στο 3% του ΑΕΠ το 2010, προκαλεί ... χαμόγελα στην αγορά.

Σύμφωνα και με την προχθεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) παρά τις καταιγίδες φόρων που εξαπολύει η κυβέρνηση, το έλλειμμα δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 5.5% (ΙΟΒΕ «Η Ελληνική Οικονομία» τεύχος 02/09 σελ. 35).

Η εκτόξευση του ελλείμματος, είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης των δημόσιων εσόδων και της αύξησης των δημοσίων δαπανών.

Τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν πτώση 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 (η κυβέρνηση στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στις Βρυξέλλες προέβλεπε αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 14,8%!) και οι πρωτογενείς δαπάνες αυξάνονται κατά 15%, ενώ η πρόβλεψη της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ήταν για αύξηση 10,2%.

Ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου αγγίζει ήδη τα 56 δις ευρώ, όταν η κυβέρνηση προέβλεπε στον προϋπολογισμό για όλο το χρόνο δανεισμό 40,7 δις ευρώ.

Ο στόχος ήδη έχει ξεπεραστεί κατά 136%.

Στην αγορά επικρατεί ασφυξία, το ύψος των ακάλυπτων επιταγών καταρρίπτει συνεχώς όλα τα ρεκόρ, ενώ σύμφωνα και με την προχθεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ, 9 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια τους και εκτιμούν ότι για την επιβίωση τους απαιτείται μείωση του προσωπικού τους!

Η ανεργία έχει αυξηθεί, αγγίζει σχεδόν το 10%, χτυπώντας κυρίως νέες ηλικίες και γυναίκες.

Μέσα σε ένα χρόνο έχασαν τη δουλειά τους, 87 χιλιάδες εργαζόμενοι,

και η κυβέρνηση που κρέμεται από ...... του Μανώλη, από το Παυλίδη και τους άλλους ανεκδιήγητους ΖαγοριτηδοΤραγάκηδες κλπ , έχει το θράσος με τον Αντώναρο καθημερινά να εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ για βουλιμία εξουσίας .

Aντί να καταλάβουν ότι το σκάφος Ελλάς τό ΄ρειξαν στην ξέρα , μπάζει νερά και σε λίγο βουλιάζει.

Αντί να τα μαζεύουν και να φεύγουν για τα βάθη της ζούγκλας, να χαθούν από τον κόσμο, για την κατάσταση που έφτασαν την χώρα μας.

Εχουν το θράσος , όταν η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της με τους λογαριασμούς καθημερινά να μεγαλώνουν και να μένουν απλήρωτοι, νε εξαγγέλουν καθημερινά νέα εισπρακτικά μέτρα.

Μέτρα για να ροκανίζουν το χρόνο, να παρατείνουν λίγο καιρό ακόμη την, τραγική για τη χώρα, παραμονή τους στην εξουσία.
Έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: