Τα κυρίαρχα μμε στην Ευρώπη - και στην Ελλάδα συνεπώς - προβάλλουν ένα κλίμα αδιεξόδου και αδυναμίας χειρισμού των συνεπειών της κρίσης.
Εκ πρώτης όψεως παράδοξο.
Αν το καλοσκεφτεί κανείς γίνεται απολύτως κατανοητό (το κλίμα της μόνιμης παθητικότητας πρέπει να αντικαταστήσει το αρχικό αίσθημα φοβίας και αναδίπλωσης).
Έτσι , σ' ένα ευρωκοινοβούλιο, του οποίου το γνωστό "δημοκρατικό έλλειμμα είναι απολύτως ορατό, οι εκλογικές διεργασίες της 7ης Ιούνη 2009 , είναι .... μικρής σημασίας.
Ότι και να προκύψει, το statuς quo δεν θίγεται.
Απέναντι σ΄αυτή την τακτική, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που βρίσκονται απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, οφείλουν να αντιπαρατάξουν ένα άλλο όραμα, ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα , ρεαλιστικό.
Ισχύει. Για τις σοσιαλδημοκρατικές συσπειρώσεις , μετά από χρόνια πολιτικής αμηχανίας και ενσωμάτωσης.
Ισχύει. Για την άλλη αριστερά και τις ανεξάρτητες πολιτικές δυνάμεις που δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σε διακηρύξεις και ιστορικές αναμονές εκτός συγκυρίας.
Στη χώρα μας- η πρώτη προϋπόθεση είναι να ηττηθεί η δεξιά και οι φυσικοί της σύμμαχοι, ένθεν και εκείθεν
Δεν φτάνει, όμως, αυτό από μόνο του. Είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από όραμα και σχέδιο για την Ευρώπη, τους λαούς και τις ....... πατρίδες που τη συναπαρτίζουν.
Η αντίθεση στο νεοφιλελευθερισμό οφείλει να αντιπαρατάξει το όραμα μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης, που θα αντιμετωπίσει την κρίση και θα ανοίξει νέες διεξόδους.
Η σοσιαλιστική προοπτική είναι η μόνη που μπορεί να συσπειρώσει γνήσιες λαϊκές και προοδευτικές δυνάμεις.
Το ΠΑΣΟΚ ας αναλάβει, στη χώρα μας και στο μερίδιο που του αναλογεί, αυτή την πρωτοβουλία, σβήνοντας μονοκονδυλιά τις πιο ...δύστοκες στιγμές του.
Τώρα ο "μονόδρομος" αλλάζει, η στροφή δείχνει ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου