Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ούτε μιλάει-ούτε λαλάει ...

ο βούδας της Ραφήνας, ούτε μιλάει-ούτε λαλάει, αλλά με "διαρροές κύκλων του" στήριξε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Γ.Αγγέλου.

Οι ίδιοι "κύκλοι" του πιο απίθανου παραλία τύπου που ... "κυβέρνησε" τη χώρα, μιλούν για πολιτική δίωξη και σκευωρία , τονίζοντας ότι η απαγόρευση εξόδου και η χρηματική εγγύηση του υπέρογκου ποσού των 400 χιλ. ευρώ, δεν μπορούν να σταθούν σε καμιά νομική λογική , παρά μόνο με "πολιτική πρόθεση στοχοποίησης"

Το περιβάλλον του, πάντως, έκανε δρυμεία παρέμβαση στη Ρηγίλλης ζητώντας στήριξη.
Τελικά αυτή ήρθε.
Μόνο που περίμενε κάτι ... καλύτερο από τον Νεράντζη που έκανε δήλωση για ... σκευωρία και πολιτική δίωξη.

Ο Γ. Αγγέλου ήταν το Νο 2 στο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας του "καταλληλότερου" Καραμανλή και σαφώς  με την σύμφωνη απόφαση τους η εφέτης-ανακρίτρια και η εισαγγελέας εφετών (που δεν πείστηκαν από τις όποιες εξηγήσεις) καταδεικνύουν το μέγεθος της ποινικής ευθύνης και φτάνουν μέχρι τον ίδιο τον Καραμανλή.
 
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάθεση του Γ.Ζορμπά στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων καθιστούν βασικό υπεύθυνο όλων των δεινών τον ίδιο τον Καραμανλή και τους αυλικούς του που χειρίζονταν τα πράγματα, σε αγαστή συνεργασία με τους σανιδάδες τους.

Αλλά αυτός δεν μιλάει, παρά το γεγονός ότι βοά ο τόπος,
Ανίκανος να αρθρώσει  μια λέξη απολογίας ή έστω συγγνώμης αναδεικνύει τη σήψη του και την δυσωδία της πολιτικής του διαδρομής.

Βέβαια αποκαλύπτει και την αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος να προχωρήσει στην κάθαρση του, αφήνοντας στο απυρόβλητο ... τον παραλία πρώην πρωθυπουργό και όλους όσους ευθύνονται για την κατάντια της χώρας μας

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

στο Ισραήλ ... γονυπετής

«Ποτέ ξανά ρατσισμός, ξενοφοβία, αντισιμιτισμός.
Ετσι βλέπουμε τη δημοκρατία.
Σε αυτές τις αρχές η δημοκρατία στην Ελλάδα βασίζεται»,
δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του, στο Ισραήλ,
 ενώ τόνισε με έμφαση,
ότι «για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται το Ισραήλ από την αναγνώρισή του και έπειτα»,

Οι δηλώσεις αυτές και η επίσκεψη, δείχνουν τα επικίνδυνα για το λαό μονοπάτια που χαράζει στην εξωτερική της πολιτική η κυβέρνηση.

Δεν έχουν περάσει δυο 24ωρα από τις ασκήσεις των ισραηλινών ελικοπτέρων στο Αιγαίο, με τα τούρκικα ερευνητικά πλοία και τη συνοδεία τους να ερευνούν ταυτόχρονα την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Κρύβοντας σκόπιμα την ισραηλινή επιθετικότητα κάτω από το χαλί, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία, την περιφερειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής»,
παραβλέποντας, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για μια ευρεία Μέση Ανατολή και την εντεινόμενη ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος των Παλαιστινίων.


Οι γενικότεροι ανταγωνισμοί , επίσης, με την Τουρκία καθορίζουν και το περιεχόμενο της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Νετανιάχου στην ανθρωπιστική νηοπομπή προς τη Γάζα.

Πάντως είναι απορίας άξιον γιατί πέραν όλων των παραπάνω, ο πρωθυπουργός της χώρας , επέλεξε να φορέσει το σιωνιστικό σκουφάκι.

Είναι στα πλαίσια της ... νέας διπλωματίας που εγκαινιάζει ;
Θα φορούν φουστανέλλες όσοι ξένοι επίσημοι επισκέπτονται τη χώρα μας, από τούδε και στο εξής;
Ίδωμεν, που αλλού θα μας οδηγήσουν οι ...και(ε)νοτομίες του ...

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

του Γιώργου Ελευθεριάδη
πολιτικού επιστήμονα (Πάτρα - Ιούλης 2010)
 
Η χώρα και κατ' επέκταση όλη η ελληνική κοινωνία, περνάνε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οποία μπορεί να οδηγήσει, εάν ολιγωρήσομε, σε επικίνδυνη περιπέτεια. 

Για τα αίτια που μας οδήγησαν έως εδώ, δεν είναι τόπος να ασχοληθούμε.

Με μία φράση όμως μπορούμε να καταδείξουμε τουλάχιστον τους υπεύθυνούς της.

Υπεύθυνοι γιαυτό που συνέβη εδώ αλλά και αλλού είναι οι πολιτικοί.
Κυρίως των δύο μεγάλων στη χώρα μας κομμάτων. Έως εδώ. 
Η λεπτομερής ανάλυση των ευθυνών αυτών δεν είναι του παρόντος.

Ένα άλλο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι "κρίση" δεν είναι αυτό που περνάει η χώρα σήμερα. 

Η κρίση ξεκίνησε από το 1981 και μετά και πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας την περίοδο 1989-1993 και 2004-2009, όταν κυβερνούσε η Ν.Δ. 
Κρίση λοιπόν είχαμε τότε που η χώρα έμπαινε μέρα με τη μέρα, κυρίως τις παραπάνω περιόδους, πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.
Τότε όμως κανείς δε μιλούσε γι' αυτό, κι όποιος τολμούσε οι κύριοι δογματικοί του φιλελευθερισμού ή εξωνυμένοι από τους παράγοντές του τους κατάγγελναν σαν περιθωριακούς. 

Σήμερα λοιπόν δεν υπάρχει κρίση, υπάρχει προσπάθεια αποκατάστασης. Και αυτό είναι επώδυνο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αποκατάστασης θα υπάρξει πόνος, δάκρυ, ιδρώτας και μάλιστα με αβέβαιο αποτέλεσμα. 

Γιατί στο στάδιο αυτό δύο πράγματα θα συμβούν. 

Ή τελική αποκατάσταση, έστω και με κάποια μόνιμα κουσούρια ή θάνατος.

    - Αυτά τα ολίγα για την ιστορία και το τι συμβαίνει. 

 Η κυβέρνηση λοιπόν, η οποία κυβέρνηση, καλείται να παίξει το ρόλο του διαχειριστή της αποκατάστασης. 

Από τις πολιτικές της, στον τομέα της οικονομίας κυρίως, θα έχουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα. 
Αποκατάσταση ή θάνατος.
Δεν υπάρχει άλλο, πιθανό αποτέλεσμα.

    - Η Κυβέρνηση έως τώρα ακολουθεί μια πολιτική στην οικονομία που έχει, γενικά κρινόμενη, λάθος μεθόδους και πιθανόν λάθος αποτέλεσμα.

Από τη δική μου σκοπιά υπάρχουν οι παρακάτω σκέψεις.
    - Η αποκατάσταση της οικονομίας περνάει μέσα από τρία μέτρα.
Πρώτον εισπρακτικά εν γένει μέτρα και δεύτερον αποδοτικά μέτρα (επενδύσεις).

Τα μέτρα αυτά, στο σημείο που έχουμε φθάσει πρέπει να παρθούν με δυναμισμό ταχύτατα για να είναι αποδοτικά.

Στην εφαρμογή τους δε χωράει "πολιτικό κόστος" αλλά "εθνικό κόστος".
Στην πολιτική ισχύει μία αρχή.

Η αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων γίνεται με δυναμικές, ίσως σκληρές, επεμβάσεις.

    - Προεκλογικά είχαν διακηρυχθεί με έμφαση δύο ας πούμε πολιτικές.

Το ένα ήταν "χρήματα υπάρχουν αρκεί να τα βρεις" και το άλλο "εάν αφαιρέσουμε εισόδημα με τις περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών θα είναι καταστροφικό για την οικονομία".

Η πρώτη φράση είχε ειπωθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό ενώ η δεύτερη από το σημερινό υπουργό οικονομικών.

    - Οι δύο αυτές φράσεις είναι απόλυτα σωστές και αποτελούν σωστή γνώση και υψηλό αίσθημα ευθύνης για την έξοδο από την κρίση. 

Δυστυχώς όμως από την πρώτη ημέρα της παρούσης κυβέρνησης, η υλοποίηση των δύο αυτών πολιτικών, εγκαταλείφθηκε απόλυτα και μάλιστα υιοθετήθηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές. 

Δηλαδή και δεν βρέθηκαν τα χρήματα, που πράγματι υπάρχουν, ενώ μειώθηκαν οι παροχές σε μισθούς - συντάξεις και σε κοινωνικές παροχές δημιουργώντας έτσι αναιμία, στην αγορά.

 Για τη χώρα η έξοδος από την κρίση είναι πολύ πιο εύκολη απ' ότι σε άλλες δυτικές χώρες και τούτο γιατί η Κυβέρνηση έχει αρκετές και μεγάλες δεξαμενές άντλησης χρήματος, οι οποίες έως τώρα έμεναν ανέγγιχτες.

Αναφερόμενος εκτενέστερα στα τρία ανωτέρω μέτρα προτείνω.

Α. ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

1. Κατάργηση του Υπουργείου τύπου. Οι διοικητικοί υπάλληλοι μετατάσσονται σε άλλα υπουργεία. Διατηρείται "Γραφείο κυβερνητικού εκπροσώπου" με ολιγομελές επιτελείο (10-15 άτομα). Το υπουργείο αυτό δεν προσφέρει καμία, σχεδόν, υπηρεσία.

2.    Καταργούνται όλα τα γραφεία τύπου των Υπουργείων - ΔΕΚΟ. Ο Δ/ντής του Γραφείου κάθε υπουργού και προέδρου ΔΕΚΟ θα εκδίδει ημερήσιο δελτίο τύπου για τις δραστηριότητες της πολιτικής ηγεσίας.

3.    Καταργείται η χρηματοδότηση όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και επανεξετάζεται η στήριξη ολίγων που θα έχουν σχέση με την προστασία του παιδιού, των εξαρτημένων ατόμων και αυτών με ειδικές ανάγκες. Αυτές που θα διατηρηθούν και έχουν το ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο, πρέπει να ενοποιηθούν. Άλλως να σταματάει η χρηματοδότησή τους. Όποιος θέλει να προστατεύει τη μύγα τσε-τσε ή τα παιδιά των βατράχων ας πληρώσει να το πράξει.

4.    Ακινητοποιούνται όλα τα αυτοκίνητα του Δημοσίου, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, εκτός αυτών του στρατού, σωμάτων ασφαλείας.

5.    Απολύονται όλοι οι σύμβουλοι στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο. Οι υπηρεσίες έχουν υπαλλήλους υπεύθυνους στους οποίους πρέπει και μπορούν οι πολιτικές ηγεσίες να στηρίζονται για την υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων. Μπορεί να διατηρηθούν 2-3 ειδικοί σύμβουλοι σε κάθε υπουργείο ΔΕΚΟ ή ΟΤΑ οι οποίοι θα συνεργάζονται - συσκέπτονται μόνο με την πολιτική ηγεσία για τη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων.

6.    Ελαχιστοποιούνται οι Γενικές Δ/σεις στα Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, π.χ. Υπουργείο Οικονομικών θα έχει δύο γεν. Δ/σεις. Γεν. Δ/ση φορολογίας και Γεν. Δ/ση προϋπολογισμού.

7.    Καταργούνται οι διάφορες επιτροπές στο στενό και ευρύ Δημόσιο τομέα και επανασυγκροτούνται ώστε να αποτελούνται μόνο από υπεύθυνους υπηρεσιακούς παράγοντες με επικεφαλής την πολιτική ηγεσία (Υπουργό, Υφυπουργό, Γεν. Γραμματέα). Θα είναι ολιγομελής (έως 4 άτομα) και θα συγκροτούνται μόνον κατ' ανάγκη και όχι για ψύλλου πήδημα).

8.    Η προμήθεια των υλικών των νοσοκομείων θα γίνεται από το υπουργείο Υγείας, κυρίως στα υλικά αποκατάστασης. Ας επιλεγεί μια χώρα με υψηλό επίπεδο παροχής υγείας (π.χ. Σκανδιναυικές χώρες) και να προμηθεύεται το Δημόσιο για όλες τις υπηρεσίες υγείας κυρίως τα διάφορα υλικά αποκατάστασης (ορθοπεδικά, καρδιολογικά, οφθαλμολογικά κ.λπ.) των ιδίων εργοστασίων που χρησιμοποιούν αυτές οι χώρες. 
Κανένας, έτσι, δε θα μπορεί να λέει ότι αυτό που δίνει το κράτος δεν είναι καλής ποιότητος.

    Το ίδιο μπορεί να γίνει και στα βασικά φάρμακα και τα υλικά υψηλών τιμών. Οι γιατροί δεν έχουν καμία θέση να ζητούν υλικά της αρεσκείας τους.

9.    Καταργούνται όλοι οι οργανισμοί που δεν προσφέρουν ουσιαστική υπηρεσία. Οι υπάλληλοί τους μετατάσσονται, σε άλλες υπηρεσίες.

10.     Καταργούνται όλα τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία κ.λπ. Εκτός των Υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και ΕΥΠ.   

11. Οι κοινωνικοί πόροι υπέρ τρίτων (Ταμείο νομικών, δημοσιογράφων κ.λπ.) να πάνε υπέρ του ΙΚΑ. Θα καλυφθούν πολλά ελλείμματά του.

12. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με πρόστιμα κατά περιοχές. Π.χ. άλλο πρόστιμο με λαϊκές συνοικίες και μικρού εμβαδού ακινήτων λόγου χάριν έως 120 μ2 και άλλα πρόστιμα σε περιοχές όπου τα ακίνητα έχουν υψηλές αξίες.

    - Τα πρόστιμα θα ρυθμίζονται από ένα έως έξι χρόνια ανάλογα του ποσού τους. Τα αυθαίρετα σε κοινόχρηστους χώρους κατεδαφίζονται με έξοδα του καταληψία.

13. Να καταργηθεί η συνταξιοδότηση των ενήλικων κληρονόμων αποβιώσαντος, εκτός εάν σπουδάζουν και έως το 25ο έτος της ηλικίας τους.

14. Μειώνεται η επιχορήγηση των Ο.Τ.Α. για 3 έτη κατά 30%. Σήμερα γίνεται σπατάλη σε συμβούλους (Δημάρχου και αντιδημάρχων), Δημοσιογράφων (γραφεία τύπου) και επάνδρωσης γραφείου Δημάρχου. Επίσης γίνονται μεγάλα έξοδα. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, σε τελετές, δήθεν πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ.

15. Να γίνουν τρία τα ασφαλιστικά ταμεία.
    1) Όλοι οι εργαζόμενοι (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) στο Ι.Κ.Α.
    2) Όλοι οι επαγγελματίες (έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες) στο ΤΕΕ και
    3) Όλοι οι αγρότες στον Ο.Γ.Α.

16. Εισφορά από 2%-4% στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω εξόφλησης επιταγών και συναλλαγματικών, καθώς και στις ανανεώσεις. Αυτή η εισφορά θα πηγαίνει υπέρ του Ι.Κ.Α.

17. Να βρεθούν και άλλοι χώροι περιστολής των δαπανών - σπατάλης.

    Η σπατάλη και οι αδικαιολόγητες δαπάνες στην Ελλάδα είναι σκανδαλώδεις.
Κυριολεκτικά ομιλούμε για όργιο.
     
   - Πρέπει να καταστεί σαφές και συνείδηση σε όλους ότι ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο και δεν πρέπει να το παίρνει κανένας χωρίς να αποδίδει σε έργο.

18. Να πάψει η χρηματοδότηση των ΠΑΕ. Δεν είναι δυνατόν να διαθέτουν εκατομμύρια ? για αγορά παικτών και να χρωστάνε φόρους στο Δημόσιο.

Β. ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

1. Περιορίζουμε τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. (Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών μπορούν να προτείνουν λύσεις περιστολής αυτών των φαινομένων δυστυχώς οι υπηρεσίες ελέγχου έχουν διαλυθεί).

2.    Γίνεται ρύθμιση των βεβαιωμένων χρεών με γενναίες διευκολύνσεις π.χ. ανάλογα με το ύψος του χρέους, αφού φύγουν όλες οι προσαυξήσεις, μπορεί το χρέος να ξεπληρωθεί σε 12 έως και 60 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμισή του έγινε πρόσφατα, ελάχιστα απέδωσε.

3.    Να εκποιηθούν όλα τα δημόσια κτήματα, εκτός των απολύτως απαραιτήτων. Το τίμημα των μεταβιβάσεων να περιοριστεί στο 80% των αντικειμενικών αξιών και η αγορά να γίνεται με χρήματα που εισάγονται (επαναπατρισμός των κεφαλαίων). Η αγορά θα γίνεται από Έλληνες υπηκόους ή ελληνικές εταιρείες. Να απαγορευθεί η μεταπώλησίς τους σε ξένους ή ξένες εταιρείες για τα επόμενα 20 έτη από της αγοράς τους. Ο φόρος μεταβίβασης του ακινήτου να οριστεί σε 4%.
    - Αυτό πρέπει να γίνει γιατί τα περισσότερα Δημόσια κτήματα τα καταπατούν οι γείτονες κ.λπ. Ενώ είναι ένα τεράστιο νεκρό κεφάλαιο.

4.    Να γίνει αντικειμενικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών των εμπορικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων δια της εφαρμογής επί των αγορών συντελεστού μικρού κέρδους κατά είδος επιχειρήσεων ώστε να προκύπτει ο τζίρος τους και επ' αυτού να εφαρμόζεται επίσης κατά επιχείρηση ο συντελεστής καθαρού κέρδους (υπάρχουν αυτοί οι συντελεστές στο Υπουργείο Οικονομικών). Οι ταμειακές μηχανές κ.λπ. παραστατικά εσόδων διατηρούνται για την απόδοση του Φ.Π.Α. Δηλαδή άλλα ακαθάριστα έσοδα για το Φ.Π.Α. και άλλα για τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους.
    
Εννοείται ότι θα γίνεται αυστηρός έλεγχος κατά τη διακίνηση των εμπορευμάτων.
   
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών να εφαρμοστεί συντελεστής καθαρού κέρδους 50% και άνω, επί του τζίρου τους.
    
- Έτσι θα φύγουν το 80% των επιχειρήσεων από τον έλεγχο και αυτός θα γίνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις.
    
Το όριο αυτού του τρόπου προσδιορισμού των καθαρών κερδών θα εφαρμόζεται έως 1.500.000 ευρώ για αγορές ετοίμων εμπορευμάτων και 500.000 ευρώ των άυλων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις .
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις Π.Υ., δεν θα υπάρχει όριο.

5.    Να θεσπιστεί αντικειμενική φορολόγηση
    α) Για χρήση πισίνας π.χ. 20.000 ευρώ το έτος
    β) Για μεγάλα σπίτια π.χ. έως 150 μ2 τέλος χρήσης από 100-200 ευρώ για σπίτια από 151 μ2 - 200 μ2, 500 ευρώ για άνω των 201 μ2 - 300 μ2, 50 ευρώ ανά μ2, για άνω των 300 μ2, 100 ευρώ ανά μ2. 
Στο εμβαδόν θα προσμετρούνται όλα τα κτίσματα και βοηθητικοί ή μη χώροι.

Μικρό τέλος θα θεσπίζεται για όσους έχουν τα ακίνητα από κληρονομιά, γονική παροχή ή δωρεά από συγγενείς έως τρίτου βαθμού, κατά τον χρόνο της ισχύος του τέλους.

6.    Φόρος σκαφών αναψυχής. Έως 6 μέτρα ουδείς φόρος από 6 μέτρα έως 10 μ., 500 ευρώ το μέτρο. Άνω των 10 μ., 1000 ευρώ το μέτρο. 
Δεν θα πληρώνουν τέλος τα σκάφη που ανήκουν σε τουριστικές επιχειρήσεις στην εκμετάλλευση των οποίων θα υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σκάφη και διατηρούν ειδικό γραφείο εργασιών του αντικειμένου τους.

7.    Κάθε επιχείρηση κέντρου διασκέδασης με ή χωρίς μουσική και μπαρ δε θα παίρνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. εάν δεν προσκομίσει εγγυητική επιστολή ύψους 50 ευρώ κατά μ2 όλων των χώρων τους. 
Ειδικά για τα μπαρ θα πρέπει να προσκομισθεί εγγυητική επιστολή 30.000 ευρώ.
Η εγγυητική επιστολή θα επιστρέφεται όταν κλείσει η επιχείρηση και έχουν εξοφληθεί όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις της μετά από τακτικό έλεγχο.

    - Επίσης θα καταπίπτει υπέρ του δημοσίου εάν η επιχείρηση διαπράξει παραβάσεις φοροδιαφυγής 2 φορές στην ίδια χρήση. 
Για να συνεχίσει η λειτουργία θα προσκομισθεί νέα εγγυητική επιστολή με βάση την υπάρχουσα κατάσταση. 

Αυτό πρέπει να γίνει γιατί ανοίγουν περιστασιακά επιχειρήσεις, δουλεύουν μία ή δύο σαιζόν και μετά εξαφανίζονται, οι υπόχρεοι, χωρίς να έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Για τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις θα επιβληθεί η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής μέσα σε ορισμένο χρόνο π.χ. 6 μήνες ή 1 χρόνο από της ισχύος του μέτρου.

Οι υπαίθριοι χώροι θα θεωρούνται ως κύριοι χώροι της επιχείρησης.

8.    Για την άσκηση προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια να θεσπιστεί καταβολή του 30% των ποσών κυρίου φόρου ή τέλους και των προσαυξήσεών τους κατά την άσκηση της προσφυγής και του 50% αυτών έως της πρώτης συζήτησης της προσφυγής.

9.    Όταν γίνεται έλεγχος του πόθεν έσχες στα ακίνητα και κινητά ή διαπιστώνεται χρήμα που δεν έχουν δηλωθεί, το αδικαιολόγητο τίμημά τους θα φορολογείται όλο σε μία χρήση. 
Ως χρήση θα θεωρείται η προηγούμενη χρήση από αυτήν που ανακαλύπτονται οι παραβάσεις.
    Π.χ. Εάν διαπιστωθεί περιουσία 1.000.000 ευρώ και εξ αυτού δικαιολογείται ποσόν νόμιμο που φορολογήθηκε 500.000 ευρώ το υπόλοιπο 500.000 ευρώ θα φορολογηθεί όλο μαζί με όσα ίσχυαν την προηγούμενη χρήση της διαπίστωσης. 

10. Φορολόγηση των έως σήμερα αφορολόγητων αποθεματικών των επιχειρήσεων με συντελεστή 20%-30%.
   
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να προτείνω λεπτομέρειες για  μια τέτοια πολιτική που θα φέρει ανάπτυξη. Μπορώ να πω όμως μερικές σκέψεις γιαυτό.

1. Να θεσπιστούν περιοχές φορολογικών παραδείσων για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων με αντικείμενο νέες τεχνολογίες ή παραγωγής προϊόντων που δεν παράγονται στην χώρα.

2. Στήριξη της αγροτικής παραγωγής σε πρωτοπόρες καλλιέργειες και νέων παραγωγών (ειδών).

3. Μακροχρόνιες επενδύσεις για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

4. Χώρος τράνζιτο εμπορευμάτων με τη δημιουργία επιχειρήσεων LOGISTICS.

5. Αξιοποίηση όλων των τομέων του τουρισμού όπως π.χ. η ανάπτυξη των χώρων του ιαματικού τουρισμού (χειμερινός τουρισμός).

6. Μέτρα για την πάταξη της γραφειοκρατίας. 
Υπάρχει πόρισμα ειδικών για το χτύπημά της, η οποία είχε εντοπίσει πάνω από 500 σημεία που πρέπει να αλλάξουν. Επ' αυτού ουδέν έγινε.
  
  Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι :
    Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της οικονομίας εάν συνολικά και συνοπτικά γίνουν πράγματα, που θα φέρουν χρήμα το οποίο όμως θα διαχειριστούμε σωστά.
    
Τα πράγματα είναι :

1. Πάταξη της σπατάλης σε όλους τους τομείς. Ούτε ευρώ χαμένο.

2. Πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας έστω και σταδιακά.

3. Επιβολή φορολογιών σε συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

4. Εκποίηση Δημόσιων κτημάτων.

5. Ρύθμιση χρεών.

6. Ρύθμιση αυθαιρέτων.
     Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν πρέπει κατά μέγα μέρος να γίνουν Δημόσιες επενδύσεις.

ΓΕΝΙΚΑ
    
- Η Κυβέρνηση και οι πολιτικοί πρέπει με το παράδειγμά τους να πείσουν τον εαυτό τους και τους πολίτες ότι πρέπει να αλλάξουμε αναθεωρώντας πολλές πρακτικές στη νοοτροπία μας και τη συμπεριφορά μας.
    
- Η κυβέρνηση και γενικά οι πολιτικοί πρέπει να διαγράψουν από το λεξιλόγιό τους τη φράση "πολιτικό κόστος" και να την αντικαταστήσουν με τη φράση "εθνικό κόστος".

Να μάθουν να κάνουν ότι δεν έχει εθνικό κόστος.

Το εθνικό όφελος είναι το μόνο που πρέπει να διαπερνά κάθε πολιτική των κυβερνώντων και κάθε συμπεριφορά των πολιτικών που αφορά στα κοινά.
    
Η κυβέρνηση πρέπει αυτό να το λέει και να το πραγματοποιεί συνεχώς ώστε να το εμπεδώσουν όλοι.
    
- Να δημιουργηθεί κράτος υπεύθυνων λειτουργών και όχι ανεύθυνων μισθοδοτούμενων. 
Χωρίς ικανό κράτος δεν μπορεί να γίνει τίποτε, από κανένα. 

Οι εκατοντάδες σύμβουλοι στα υπουργεία και ΔΕΚΟ έχουν διαλύσει το κράτος επιδιώκοντας προσωπικό μόνον όφελος.
   
- Ο υπογράφων πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα και άλλοι τρόποι που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση. 
Οι υπεύθυνοι, που φέρουν και την ευθύνη του αποτελέσματος, ας σκεφθούν και ας πράξουν, σύμφωνα με το Εθνικό συμφέρον και όχι το πολιτικό.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

στη Φάνη ... λέγαμε όχι

"Γενική Απεργία για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, πλατεία Συντάγματος 19 Μαρτίου 2008",
γράφει σε μια σειρά από αυτές και άλλες φωτογραφίες,  στον προσωπικό κόμβο του, ο Γ.Παπανδρέου











- χωρίς σχόλια -

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ; TI;

ΔΝΤ, Μηχανισμός Στήριξης, θηλειά στο λαιμό μας. 
Κι ήρθε και η ψήφιση του Ασφαλιστικού- Εργασιακού χάρτη , κι "έδεσε το γλυκό".

Και τώρα τι;

Μήπως όλα αυτά, είναι μια κάποια λύση;

Το διακύβευμα της κυβερνητικής απόφασης για την προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν η πτώχευση της χώρας ή χρεοκοπία του Ελληνισμού;

Η "χρεοκοπία της ζωής των πολιτών" (σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς ηγετίσκους) ή η οριστική καταβύθιση των ζωών μας στο πέραν του οικονομικού, αδιέξοδο;

Οι απαντήσεις που υπάρχουν, δεν είναι ξεκάθαρες

Απολογητική υποστήριξη από τη μια μεριά (οι κυβερνητικοί που προσπαθούν να μη λερωθούν πολύ)

Εκτονωτική καταγγελία από την αντίπερα (εργατοπατέρες που προσπαθούν να μην τους πάρει το κύμα)

Θολώνουν τα νερά και οι μεν και οι δε (σκοπιμότητες γαρ).

Με τα όποια επιχειρήματά τους, που θα είχαν διαδικαστικό, και γι αυτό και ελαχίστου ενδιαφέροντος, χαρακτήρα αν δεν ζυμώνονταν στους φόβους και στις αγωνίες ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Ποιός φταίει, ποιός θα πληρώσει, τι δεν έγινε, τι θα μπορούσε να γίνει , και άλλα, ατελείωτη σειρά ερωτημάτων ζητούν μια απάντηση με κατάληξη όμως μουντή, και τη σκυθρωπή αίσθηση με αγανάκτηση ανάμικτη που γεννά τον τρόμο και το αδιέξοδο.

Δεν είναι βέβαια αυτή η "κατάβαση" στο πρόβλημα αδικαιολόγητη - κάθε άλλο - είναι επιβεβλημένη, χρήσιμη και ίσως λυτρωτική.

Αρκεί να μη μείνουμε μόνο σε αυτή.

Να μην καταλήξει σε μια εκφυλιστική καθοδική σπειροειδή πορεία, στο πουθενά.

Γιατί πουθενά είναι οι απλουστεύσεις του τύπου "φέρτε πίσω τα κλεμμένα", "να πληρώσουν οι κλέφτες", "στη φυλακή οι κλέφτες"

Πουθενά είναι και οι χαρακτηρισμοί "οι τεμπέληδες του δημοσίου", "οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου", "οι γνωστοί-άγνωστοι των Εξαρχείων", δηλαδή οι άλλοι, κάποιοι άλλοι.

Ομως κάθε γνήσια προσπάθεια έτσι και η τωρινή οφείλει να ξεκινίσει από τον εαυτό της,

τι κάναμε,
τι επιτρέψαμε να μας κάνουν,
τι δεν απορρίψαμε,
τι πρότυπα υιοθετήσαμε,
σε τι σιωπήσαμε,
τι αναταλλάξαμε για μια πρόσκαιρη ανούσια χαρά.

Η καταβολή άμεσα του προσωπικού μας τιμήματος είναι μια διαδικασία αναγκαία για να ξεσηκωθούμε, να αφυπνισθούμε και να πάψουμε να είμαστε ο "αποδιοπομπαίος τράγος".

Η αφύπνιση μας είναι αναγκαία και η πρώτη ικανή συνθήκη για ... την έξοδο από τον κόσμο της παραίσθησής μας.

Υπολογισμοί, μέτρημα στα τεφτέρια μας, στατιστικές ... "λίγα αλλά σταθερά βήματα, βελτιώσεις, καλύτερα, αλλά όχι καλά" ... δεν μπορεί παρά να είναι τα άχυρα της καλύβας των τριών μικρών γουρουνιών - και το φύσημα του λύκου είναι σαρωτικό και ολέθριο...

Αφύπνιση, ξεσηκωμός, αγώνας υπέρ πάντων ... για τον ΦΠΑ, για τα spread's, για μισθό των 3,60, για σύνταξη -επίδομα κηδείας;

Μάλλον ανάποδα διαβάζουμε το βιβλίο της ζωής μας.

Πρέπει να δούμε ότι , πίσω απ' τους συντελεστές της φορολογίας, τα ετήσια ποσοστά μείωσης του ελλείματος,  κλπ κρύβονται ζωές παιδιών, όνειρα νέων , ηλικιωμένοι που γατζωμένοι διεκδικούν αξιοπρέπεια και στοργή.

Χέρια στιβαρά, τραχειά, λερωμένα απ' τη δουλειά αλλά ... πεντακάθαρα,
απλώνονται παντού - αρπάξτε τα, σηκώστε τα ψηλά, στηριχτείτε πάνω τους ...

Τα λαμόγια, οι αρπακολλατζήδες με τα κονέ, οι νταραβεριτζήδες με τα καγιέν; 
θα ξεχαστούν; θα γλιτώσουν; και πάλι; Ατιμώρητοι; OXI BEBAIA

Πρέπει να επιβάλλουμε - επιμένοντας σθεναρά - τον εξοβελισμό τους, όχι στην κολυμπήθρα των δικών μας αμαρτιών ( σαν άλλοθι  ), αλλά σαν μέρισμα δικαιοσύνης και διαδικασία απολύμανσης.

Η επανακατάκτηση των αξιών μας, των απλών, απτών και αυτονόητων αξιών, η επαναδιεκδίκηση της τιμιότητας, της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας,  θα είναι η καταδίκη και ο ολοκληρωτικός αφανισμός τους.

Στο μεταξύ συνεχίζουμε να βαδίζουμε στα σκοτεινά, κρατώντας τη σοφία και την υπομονή από τη μια μεριά και την ορμή και ελπίδα των παιδιών μας από την άλλη.

Κι ίσως είναι περισσότερο αναγκαία και μη ουτοπική η συγκέντρωση , όλων των τίμιων ΑΝΘΡΩΠΩΝ με αξίες ( που πιστεύουν στην αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα, σε μια κοινωνία αρχών με κοινωνικό πρόσωπο, με δικαιοσύνη και δημοκρατία)  χωρίς κομματικές ταμπέλλες και κομματικά απωθημένα για να χτίσουμε την αριστερά του μέλλοντος και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ματώσουμε για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα, χωρίς λαμόγια και γκρουπόσκυλα, που θα δίνει ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

πάρα πολύ μεγάλα ...νούμερα

Μέσα στην φορτισμένη περίοδο που  αποδομείται το κοινωνικό κράτος, υποθηκεύονται οι ζωές όλων μας, και ο Λαός στους δρόμους εκφράζει την οργή του, η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου ... αμόλισε τον Πάγκαλο και άλλους υπουργούς του, στα ΜΜΕ για να κατευθύνουν αλλού το ενδιαφέρον.
 
Παλιά , πάρα πολύ παλιομοδίτικη πολιτική συμπεριφορά από το "καινούργιο ΠΑΣΟΚ".
 
Κι αφού ... ξεμπρόστιασαν τη ΝΔ για τον τρόπο εξυπηρέτησης ημετέρων στην ΑΓΡΟΓΗ , ο Πάγκαλος θυμήθηκε το αγαπημένο του σπορ κάνοντας μια σφοδρότατη επίθεση στο ΚΚΕ ( ...  που "... αναζητάει νεκρό" ) , και ... καθάρισε (???)
 
Έτσι νομίζει , γιατί πριν ... "αλέκτωρ λαλήσει..."
απεκαλύφθη για όσους δεν το ήξεραν (;) ότι ήταν (όπως όλοι τους διακομματικά) στο κόλπο για την εξυπηρέτηση των παιδιών, γυναικών ,συγγενών και φίλων  τους  στη βουλή (το τσιφλίκι τους) ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.
 
Για το ΚΚΕ μπορεί ο καθένας να έχει όποια άποψη θέλει (άλλωστε δικαιώματα δίνονται καθημερινά από το μαγαζάκι του Περισσού) αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επιβάλλεται να αναπτύσσονται επιχειρήματα , κι όχι κουβέντες-πορδές.

ΑΒΟΥΛΟΙ - ΜΟΙΡΑΙΟΙ - ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ψηφίζουμε και ..... σφυρίζουμε αδιάφορα; ή ΟΧΙ στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους

Καλείται η βουλή να ψηφίσει, μετά την κύρωση του μνημονίου στις 6 Μάη '10, ένα ακόμα έκτρωμα, που θα βυθίσει τον κόσμο της εργασίας στη χώρα μας σε μια άβυσσο εκμετάλλευσης και αβεβαιότητας, αφού θα γυρίσει την ιστορία πάνω από 60-70 χρόνια πίσω όσον αφορά μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση κ.λπ.

Η απόφαση πάντως να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή και όχι μέσω προεδρικού διατάγματος, όπως αρχικά ειχε σχεδιαστεί, είναι απόλυτα σωστή.

Γιατί θα αποτελούσε γελοιοποίηση της δημοκρατίας και του ίδιου του κοινοβουλίου η μεθόδευση παράκαμψης της συζήτησης στη Βουλή τόσο κορυφαίων θεμάτων που καταφέρουν τρομερά πλήγματα εναντίον εκατομμυρίων Ελλήνων και σφραγίζουν αρνητικά τις ζωές μας.

Αλίμονο αν επιτρέπεται να ξεγλιστρούν και να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι βουλευτές τέτοιες ώρες, σε τόσο κρίσιμα θέματα.

Από τι θα κρίνονται, από τις άναρθρες κραυγές τους και τις ατάκες στα τηλεοπτικά παράθυρα;

Η κόκκινη γραμμή είναι οι ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο (γι’ αυτό μεθοδεύτηκαν συνταγματικά πραξικοπήματα με την εν λευκώ εξουσιοδότηση του κ. Παπακωνσταντίνου να συνάπτει δανεικές συμβάσεις χωρίς κύρωση από τη Βουλή, ή όλη η ιστορία με τα προεδρικά διατάγματα) για κρίσιμα νομοσχέδια εφαρμογής του Μνημονίου.

Κόκκινη γραμμή είναι όταν συναντιέται η εσωτερική διαφοροποίηση και αγανάκτηση του ΠΑΣΟΚ με την ευρύτερη λαϊκή οργή μέσα από απεργίες, κινητοποιήσεις, επιτροπές κ.λπ.

Κόκκινη γραμμή είναι όταν καθιερώνονται οι αποδοκιμασίες μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ των επιφανών μελών της ηγετικής ομάδας του.

Ο Λαός είναι αγανακτισμένος και η αποδοκιμασία της κυβέρνησης και ολόκληρου του πολιτικού κόσμου συνεχής, διαρκής και διογκούμενη.

Αντανάκλαση αυτής της κατάστασης είναι να συσσωρεύονται πιέσεις και διεργασίες στον κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, στους βουλευτές του, ακόμα και σε υπουργούς που βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Αυτό φάνηκε με την άρνηση 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το μνημόνιο (και διαγράφτηκαν την ίδια στιγμή με συνοπτικές διαδικασίες του προέδρου), με τον αναβρασμό που επικρατεί στην ΠΑΣΚΕ, το γιουχάισμα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδη, μέσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ από συνδικαλιστές, το φόβο μήπως δεν συσπειρωθεί ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα και υπάρξουν κι άλλες διαρροές.

Στην προκειμένη περίπτωση, το πιθανό είναι το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί απομονωμένο και μόνο του στην ψηφοφορία

Θα φανεί αν θα ξεπεράσει (προσωρινά πάντως) το ΠΑΣΟΚ την τρικυμία αυτή ή θα υπάρξουν καταλυτικές συνέπειες.

Τι θα γίνει, λοιπόν, αν υπάρξουν διαρροές, αν κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο, απόσχουν, δηλώσουν «παρόντες» ή ακόμα το καταψηφίσουν;

Αυτή η περίεργη κατάσταση, η λαϊκή αγανάκτηση να έχει πιέσει τόσο πολύ ένα κυβερνών κόμμα, είναι πραγματική, και οι πονοκέφαλοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκαλούνται από την απειλή μήπως σημειωθεί ένα σημαντικό επεισόδιο που θα επιδράσει καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις

"Η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης από όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επόμενες γενιές. Παίζεται η τύχη της χώρας μας", απειλεί και εκβιάζει, ο Γ.Παπανδρέου

Τι κι αν οι βουλευτές του διαφωνούν, με ιδιότυπο μάλιστα τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι τοποθετήσεις στο πολιτικό συμβούλιο  ξεκινούσαν με τη φράση «ό,τι πούμε είναι άσχετο με την υπεύθυνη στάση που θα κρατήσουμε στο Κοινοβούλιο»!

Ο Κουρουπλής είπε μεταξύ άλλων οτι η σπατάλη καγχάζει κι εμείς καλούμαστε να κατεδαφίσουμε το κοινωνικό κράτος.
Ο ίδιος βουλευτής δήλωσε οτι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό.

Ο Κουσελάς άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία.«Το ασφαλιστικό είναι ευαίσθητο ζήτημα. Και το θέμα δεν είναι αν θα περάσει με την α΄ ή την β΄ πλειοψηφία στη βουλή αλλά αν κατοχυρωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο».

Να πάρει πίσω την διάταξη για το κόψιμο της 13ης και 14ης σύνταξης, ζήτησε από τον  Λοβέρδο ο Κουτσούκος"Δεν έχει καμία σχέση με το μνημόνιο. Στο όνομα του μνημονίου δε δικαιούμαστε να αλλοιώνουμε το χαρακτήρα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κουκουλόπουλος αναρωτήθηκε : 
"Τι σημαίνει να είσαι υπουργός της κυβέρνησης; 
Είναι προσωπική επιλογή; 
Δεν πέρασε από Υπουργικό Συμβούλιο; 
Γιατί δεν βλέπω κανέναν υπουργό να υποστηρίζει το ασφαλιστικό. 
Ούτε εμείς οι βουλευτές, ούτε η Κυβέρνηση θα το περάσει εύκολα αν μείνουμε στις περικοπές μισθών και συντάξεων".

Γεμάτος ειρωνεία ο νέος βουλευτής Αρκαδίας, Κωνσταντινόπουλος είπε : 
"Αν σήμερα είχαμε τον Τάσο Γιαννίτση και τον Ανδρέα Λοβέρδο στο ίδιο τραπέζι θα λέγαμε ότι   ο Γιαννίτσης είναι ο αριστερός".

Ο Νασιώκας ζήτησε περισσότερη ειλικρίνεια για τα οικονομικά και πρόσθεσε: 
"Το ασφαλιστικό είναι μία από τις βασικές μάχες. 
Αν αυτή τη μάχη τη χάσει το ΠΑΣΟΚ, τη χάνουμε όλοι. 
Πρέπει πρώτα να πούμε αλήθεια για τα οικονομικά που δεν έχουμε πει μέχρι τώρα. 
Να το πιστέψουμε και να το στηρίξουμε γιατί έτσι θα το περάσουμε και στην κοινωνία. 
Να μην λέμε ότι το περάσαμε επειδή μας το επέβαλε το μνημόνιο".

Πιο ... πρακτικός ο πρώην υπουργός Εργασίας Πρωτόπαπας προσπάθησε να αποσπάσει τη δέσμευση του Λοβέρδου ότι θα βελτιώσει το νομοσχέδιο κυρίως στις διατάξεις που αφορούν τις γυναίκες- μητέρες με ανήλικα παιδιά.

«Γίνεται μία τομή που επιβάλλεται από το μνημόνιο και από την κατάσταση του ασφαλιστικού αλλά πρέπει να διασφαλιστούν κάποια πράγματα.
Όπως το θέμα των εγγυήσεων στις επικουρικές ενώ για τα βαρέα και τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, να βρεθεί καλύτερη μεταβατική περίοδος.
Επίσης, να κάνουμε πιο φθηνή την εξαγορά πλασματικού χρόνου» ήταν η πρόταση που κατέθεσε και με την οποία συμφώνησαν αρκετοί συνάδελφοι του.

Επικριτικοί έναντι του υπουργού Εργασίας εμφανίστηκαν ακόμη η Αντωνίου, και ο Οικονόμου

Ακολούθησε μετά, μια πολύ χαρακτηριστική δήλωση του  Παπουτσή, σχετικά με δημοσιεύματα για κατάσταση χάους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ:
«Ποιος είναι αυτός ο αρρωστημένος εγκέφαλος, ο οποίος διακινεί παντού αυτές τις αθλιότητες;

Το υπό ψήφιση σχέδιο είναι ένα από τα χειρότερα νομοθετήματα στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου και έχει ήδη καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Η εφαρμογή του όμως, είτε η απόρριψή το,  εξαρτάται από την ψήφο 151 βουλευτών.

Φυσικά αν ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης δεν τίθεται θέμα, τα ντροπιαστικά μέτρα θα περάσουν και γενιές ολόκληρες θα κλαίνε.

Μέ το άλλοθι του Προεδρικού Διατάγματος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κορδωμένοι, σίγουροι για τον εαυτό τους, χωρίς άγχος μιλούσαν κι επέκριναν το… ανάλγητο νομοσχέδιο.
....και όπως έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος : 
«η κυβέρνηση σέβεται την αυτονομία τους…»
και τους άφηναν να λένε την άποψή τους.

Έβγαιναν λοιπόν στην κοινωνία στις περιφέρειές τους και μιλούσαν για τις απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου

Ας έκαναν κι αλλιώς… Δεν θα ξανάβλεπαν ούτε ψηφαλάκι.
Και τώρα; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…
Ετσι τα φέρνει δυστυχώς η ζωή. Κάνει κύκλους.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

Θα καταψηφίσουν το εργασιακό; Το ασφαλιστικό; 
Θα βρεθούν οι βουλευτές που θα έχουν το θάρρος της γνώμης τους;

Που θα πουν «OXI» στο νομοσχέδιο; 

Επειδή θα ακούσουν τη συνείδησή τους, την κοινωνία που κοχλάζει και όχι τον αρχηγό τους;

... που θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, όπως αφήνουν τα παπαγαλάκια να διαρρέει…

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το σκεφτούν καλά, γιατί οι στιγμές είναι ιστορικές από μια άποψη.

Θα διακινδυνέψουν να διαγραφούν από τον Γ. Παπανδρέου ή προτιμούν να διαγραφούν οριστικά από το λαό;

Τώρα είναι ώρα να αποδείξουν ότι τιμούν την ψήφο του λαού, έχουν συνείδηση και δεν αποτελούν κοινοβουλευτικές μαριονέτες στα χέρια του αρχηγού τους.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: πολιορκητικός κριός κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους

Το σχέδιο του κλόουν Λοβέρδου , που δίνει παραστάσεις κάθε μέρα στα στους αυτιάδες, παπαδακοπρετεντέρηδοκαμπουράκηδες κλπ , με την ανοχή όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μειώνει τις συντάξεις, τόσο των σημερινών συνταξιούχων όσο και των εργαζόμενων που θα (πότε;) συνταξιοδοτηθούν ... στο μέλλον, και οι οποίοι μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας της ημιαπασχόλησης, και της μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας .

Αυτό γίνεται με φανερό αλλά και με συγκαλυμμένο τρόπο.

Πάγωμα των συντάξεων για μια τουλάχιστον 3ετία, δραστική μείωση των ήδη καταβαλλόμενων με περικοπές της 13ης και 14ης σύνταξης, μείωση στο ΛΑΦΚΑ κλπ

Αυξημένες ποινές σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 2% από το 2013, απαίτηση για 40 χρόνια εργασίας (αντί των 35-37 που ισχύουν σήμερα)

Μείωση επίσης και από τον νέο τρόπο υπολογισμού που θα ισχύσει στη συνέχεια με την χορήγηση δύο συντάξεων, την βασική των 360 ευρώ και την ανταποδοτική της οποίας ο υπολογισμός θα γίνεται επί των εισφορών όλου του εργάσιμου βίου.

Η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης που επέρχεται από το μεγαλοφυές πόνημα του υπ."εργασίας" είναι επίσης δραματική με τον μέσο όρο να αυξάνεται από το 2015 στα 61,4 και 63,5 έτη.

Οι μητέρες και οι εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα αποτελούν τα μεγάλα θύματα αυτής της ρύθμισης-κυβερνητικής επιλογής, οι πρώτες γιατί τους περικόπτονται διευκολύνσεις και οι δεύτερες γιατί εξισώνονται τα όρια συνταξιοδότησής τους με αυτά των ανδρών (65 χρόνια).

Αλλά ακόμη και η "αναγκαιότητα" να παραμείνει κανείς 40 χρόνια στη δουλειά προκειμένου να απάρει την ανώτατη σύνταξη (???) , μοιραία ωθεί τα όρια συνταξιοδότησης , προς τα πάνω.

Το πιό αισχρό και συνάμα μακάβριο στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί η σύνδεση των ορίων με την αύξηση του προσδόκιμου ορίου επιβίωσης, γιατί κάθε χρόνος αύξησης του δεύτερου επιφέρει 4 μήνες αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης (???)

Μήπως θα 'πρεπε στο εξής οι συντάξεις , να αποκαλούνται επιδόματα ... κηδείας;

Πέρα όμως από τα παραπάνω τραγικά και φαιδρά συνάμα, που όμως  δημιουργούν δραματικές κοινωνικές συνέπειες, υπάρχουν και οι αναδιαρθρώσεις που έχουν να κάνουν με την αλλαγή της φιλοσοφίας που ήθελε το κράτος να στηρίζει την κοινωνική ασφάλιση και όχι να αποσύρεται από αυτήν.

Τέτοιας μορφής αναδιάρθρωση είναι αυτή που αφορά τν τρόπο υπολογισμού της σύνταξης (βασική και  αναλογική) κι αυτή που θα προκύπτει ουσιαστικά θα είναι ... επίδομα προνοιακού χαρακτήρα.

'Ετσι με τον τρόπο αυτό το κράτος παύει να στηρίζει την κοινωνική ασφάλιση, ενώ το σύστημα από αναδιανεμητικό μεταβάλλεται σε κεφαλαιοποιητικό, με αποτέλεσμα το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα να μην διαφέρει σε τίποτα πλέον από τα ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης και μάλιστα από από τα μοντέλα εκείνα που δεν διακρίνονται για την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών τους.

Το υπ. "εργασίας" συντάσσεται πλήρως με όσα του υπαγόρευσαν (;) το ΔΝΤ και  η Ευρωπαική Επιτροπή και δεν πείθει κανέναν όταν ψελλίζει ότι με το σχέδιο αυτό επιθυμεί να προλάβει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνταξιοδότηση των νυν και μελλοντικών συνταξιούχων.

Και  το ερώτημα που προκύπτει είναι αν με την υιοθέτηση τέτοιων λογικών μπορεί να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα.

Η σωτηρία, η εξυγίανση και η βιωσιμότητα του συστήματος θα διασφαλιστούν με αύξηση των εσόδων και όχι με περικοπή των δαπανών , και μάλιστα με τον πιο ανάλγητο τρόπο;

Γιατί αν το επιθυμούσαν πραγματικά θα συνδιαλέγετο και θα υιοθετούσε  προτάσεις αλλά και μελέτες (πχ της επιστημονικής ομάδας της ΓΣΕΕ) που πράγματι εξασφαλίζουν βιωσιμότητα.

ΓΙΑΤΙ
Δεν νοείται ασφαλιστικό σύστημα, συνυφασμένο  απόλυτα με το κοινωνικό κράτος, το οποίο να μη στηρίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση ( από εργοδότες, το κράτος και τους εργαζόμενους)

Με το ανάλγητο πόνημά της (η κυβέρνηση μέσω του υπ."εργασίας") , κατεδαφίζει  την κοινωνική ασφάλιση και δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσει κανείς - κύρια δε οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την λαική αντίδραση .... που θα συνεχίζει να διογκούται.

Οι βουλευτές πρέπει να σταματήσουν να παριστάνουν τις "μωρές παρθένες" και να παραιτηθούν  (αν διαφωνούν) ή να καταψηφίσουν, σταματώντας να υποτιμούν την νοημοσύνη του λαού με τοποθετήσεις του στύλ ...
" διαφωνώ , αλλά δεν θα δημιουργήσω πολιτειακό πρόβλημα ".

Να πάψουν να αποτελούν την ορντινάτσα ... του αρχηγού, χωρίς μιλιά και θέση (άβουλα και άλαλα όντα).

Γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής, αν δεν έχουν λόγο, αντίλογο, θέση, διαφορετική άποψη, αν δε νομοθετούν αυτοί , τότε τι τους χρειαζόμαστε (και μας κοστίζουν ένα κάρο λεφτά σε περίοδο ... κρίσης).

Να αποφασίζει και ... να κυβερνάει το ΔΝΤ και η Ευρωπαική Επιτροπή.
Γι αυτό ορκίστηκαν στο κοινοβούλιο;

"Λεφτά Υπάρχουν, Υπήρχαν" - ψέμματα, ψέμματα

10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας - ψέμματα, ψέμματα

Προεκλογικό σπότ ΠΑΣΟΚ - ΦΠΑ : ψέμματα

Τα λόγια "κανένας νέος φόρος..." - ψέμματα, ψέμματα