Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

η συγκυρία απαιτεί εθνική και κοινωνική συνοχή ...

Η ανάταξη θεσμών, οικονομίας, κοινωνικών συσχετισμών με παράλληλη στήριξη των εθνικών θεμάτων, αποβαίνουν ως οι  "Ηράκλειοι άθλοι" για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η κοινωνική αποδοχή τώρα - περισσότερο από ποτέ - δύσκολων αποφάσεων είναι η μόνη που θα επιτρέψει σε μια προοδευτική κυβέρνηση ... να προχωρήσει.

Γιατί είναι γνωστό πως μια αδύναμη οικονομία συμπαρασύρει κοινωνικούς, πολιτικούς και, όχι σπάνια, εθνικούς συσχετισμούς.

Τα οικονομικά αδιέξοδα δεν μπορούν να αρθούν μόνο με την "υπομονή" των αδυνάτων όπως μας εισηγείται ο κ. Τρισέ.

Μια κυβέρνηση προοδευτική κατανέμει τα βάρη αναλόγως.
Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και τακτικά ... διαφεύγοντες.

Μόνο μια τέτοια προσπάθεια θα έχει την αμέριστη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.
Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στο δρόμο.

Η χώρα μας δεν μπορεί να αποδεχθεί την οικονομική, πολιτική και  τελικά ... την εθνική συρρίκνωση.

Η ηγεσία της επιβάλλεται να δώσει τον καλύτερο ευατό της.
Η άρση των αδιεξόδων προυποθέτει εθνική και κοινωνική συνοχή.

Κι όχι αλχημείες μαθητευόμενων "μάγων" με την κατάργηση του ελάχιστου αφορολόγητου εισοδήματος, τις "αποδείξεις", τα "πράσινα" (και γιοκ άλογα) δυσβάσταχτα τέλη κοκ.

Κι επειδή γίνεται πολύς λόγος τελευταία για το "πάγωμα μισθών" , χρήσιμο είναι να θυμηθούμε τις διαπιστώσεις του διαπρεπούς καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης  Richard Wolff ο οποίος αποδίδει την κρίση στο πάγωμα των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.

Υποστηρίζει ότι με τα εισοδήματα των εργαζομένων χαμηλά, οι τελευταίοι δεν μπορούσαν να απορροφήσουν την διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή.

Σύρθηκαν έτσι στον υπερ-δανεισμό προκειμένου να αποκαταστήσουν την αγοραστική τους δύναμη, με αποτέλεσμα , να δημιουργηθεί η κρίση.
Η διέξοδος κατά τον R. Wolff " δεν μπορεί παρά να είναι μια βαθειά κοινωνική αλλαγή"

κομφορμιστικές επιλογές ...


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στελεχώσεις των υπουργείων  στο παρελθόν  (γενικοί & ειδικοί , σύμβουλοι ) έπασχαν από υψηλό βαθμό αυθαιρεσίας και υποκειμενικότητας.
Η μέθοδος που επιλέχτηκε από την παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενθουσίασε, στην αρχή.
Τα βιογραφικά υπερέβησαν σε αριθμό κάθε προσδοκία.
Αν συγχωρέσουμε την βραδύτητα επιλογής - λόγω του υπερβολικού αριθμού -που βάρυνε το έργο των υπουργών σε κρίσιμη περίοδο, μένει να διευκρινηστούν κάποια κριτήρια επιλογής.
Οι θέσεις, εκτός από την απαιτούμενη τεχνική κατάρτιση, προυποθέτουν πολιτικά κριτήρια, εκτός κι αν στην σημερινή συγκυρία της "ελεύθερης οικονομίας" βαραίνει, κυρίως ... η ειδίκευση ...???
Η αποθέωση των μεταπτυχιακών σπουδών - που θα αφορούσε άνετα καθεστώς ειδικών συμβούλων - δεν είναι πάντοτε αναγκαίες για έναν γενικό γραμματέα, λο΄γου χάρη.
Κάποια πράγματα , στο στυλ της επιλογής μυρίζουν μεγάλη δόση ... κομφορμιστικής αντιμετώπισης.
Μήπως κάποια κριτήρια πρέπει να ξεσκονιστούν;
Σημείωση:

Κομφορμιστής : το άτομο που έχει την τάση να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του στις αντιλήψεις , τις συνήθειες , τα έθιμα ...της κοινωνίας στην οποία ανήκει , ακόμη κι αν δεν το εκφράζουν .

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Θα μας καραφλιάσουν εκεί στον Περισσό ...


Ο πηχυαίος τίτλος στο πρωτοσέλιδο της ιστορικής πρωινής εφημερίδας, είναι ρητός και κατηγορηματικός: «Βελτίωση της ζωής του λαού, δε γίνεται με την αντιμετώπιση της διαφθοράς»! 
 Ο ασυνήθιστα μεγάλος τίτλος μάλιστα, είναι γραμμένος σε δύο σειρές προκειμένου να χωρέσει ολόκληρος!

Τον διαβάζω ξανά και ξανά, προσπαθώντας να καταλάβω τι μπορεί να σημαίνει. 
Τι να εννοεί.
Κατ’ αρχήν, σκέφτομαι πως το πιθανότερο είναι να έχει γίνει κάποιο λάθος.
Να οφείλεται στον δαίμονα του τυπογραφείου, που ατυχώς προσέθεσε ένα «δε», αλλάζοντας εντελώς το νόημα και το πνεύμα του δημοσιεύματος.
Για παράδειγμα ο τίτλος να ήταν: «Βελτίωση της ζωής του λαού, γίνεται με την αντιμετώπιση της διαφθοράς», οπότε, υπάρχει λογική!

Ίσως πάλι να οφείλεται στην έλλειψη χώρου, που δεν επέτρεψε να χωρέσει η λέξη «μόνο», μετά τη λέξη «γίνεται». Σε αυτό το ενδεχόμενο ο τίτλος θα ήταν: «Βελτίωση της ζωής του λαού, δε γίνεται μόνο με την αντιμετώπιση της διαφθοράς», οπότε πάλι κανένα πρόβλημα. 
Και η μία και η άλλη περίπτωση υπακούουν στους κανόνες της λογικής!

Ωστόσο διαβάζοντας λίγο παρακάτω, αντιλαμβάνομαι πως δεν πρόκειται περί λάθους!  
«Το ΚΚΕ πήρε μέρος στη σύσκεψη (των πολιτικών αρχηγών) ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνεί με την ανάδειξη της διαφθοράς και της διαφάνειας ως αιτίων της κρίσης ....»
Ώστε λοιπόν, σύμφωνα με την εφημερίδα η διαφθορά δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα!

Η αλήθεια είναι πως η διαφθορά στοιχίζει ετησίως στο «πορτοφόλι» του φορολογούμενου και των επιχειρήσεων περί τα 3,5 δις! 
Για παράδειγμα τα φακελάκια που πληρώσαμε στα νοσοκομεία, κόστισαν πέρυσι 750 εκατ. ενώ για «γρηγορόσημο» δώσαμε 1δις 200 εκατ.
Όμως μέχρι εδώ έχει δίκαιο η εφημερίδα! 
Προφανώς δεν θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας αν φτηνύνει το φακελάκι, αν πέσει η ταρίφα για το δίπλωμα οδήγησης!

Ατυχώς όμως, το πραγματικό πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα μας, είναι άμεσα συνυφασμένο με την πολιτική.
Και τα μεγέθη είναι τερατώδη! 
Είναι τα 20 δις που χάνονται από τα έσοδα του κράτους κάθε χρόνο, είναι τα αποθεματικά των ταμείων που ροκανίστηκαν σκανδαλωδώς, είναι οι αστρονομικές μίζες που κάνουν τις κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα να κοστίζουν τρεις φορές ακριβότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι τα σκανδαλώδη εξοπλιστικά προγράμματα, είναι τα εκατομμύρια που έγιναν αέρας στο χρηματιστήριο, είναι το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας!

Και στο φόντο όλων αυτών, είναι το πολιτικό σύστημα, που εκτρέφει χρόνια τώρα τη διαφθορά, είτε γιατί παίρνει το μερτικό του, είτε γιατί εξυπηρετεί και εξυπηρετείται!

Είναι προφανές, πως το αγκάθι για τον Περισσό, είναι η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, κάτι στο οποίο συμφωνούν τα άλλα κόμματα, όπως προέκυψε απο το συμβούλιο των πολιτκών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Οπότε, σου λέει τώρα προκειμένου να μπλέξουμε... «βελτίωση της ζωής του λαού δε γίνεται με την αντιμετώπιση της διαφθοράς» και καθάρισαν! Υπάρχει πάντως συντομότερος τρόπος να αποτυπωθεί όλο αυτό: «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»
http://adianoito.blogspot.com