Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Επαναστάτες και αλητήριοι ...

Οι επαναστάτες εκπροσωπούν ιδανικά
Οι αλητήριοι εκπροσωπούν το θάνατο


Οι επαναστάτες χρησιμοποιούν συνθήματα
Οι αλητήριοι χρησιμοποιούν καλάσνικωφ


Οι επαναστάτες τυφλώνουν τη δικαιοσύνη
Οι αλητήριοι τυφλώνουν τη βία


Οι επαναστάτες εκφράζουν τους κοινωνικά κατατρεγμένους
Οι αλητήριοι εκφράζουν τους φονιάδες


Οι επαναστάτες αναστατώνουν τους φασίστες
Οι αλητήριοι αναστατώνουν τους επαναστάτες


Οι επαναστάτες σκοτώνονται αθώοι
Οι αλητήριοι σκοτώνουν αθώους


Οι επαναστάτες έχουν αρχές
Οι αλητήριοι έχουν τέλος


από το epikairo

το "κίνημα" των stager's ...και το ψάρεμα σε θολά νερά

Το "κίνημα" των stagers βγήκε στους δρόμους, διεκδικώντας μονιμοποίηση στο Δημόσιο.
Τι πιο φυσικό σε μια χώρα που,  ποτέ μέχρι σήμερα, δεν τηρούσε κανένα κανόνα.
Με αδιαφανείς διαδικασίες βρέθηκαν σε Δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμούς ΤΑ και άλλα Νομικά Πρόσωπα, με αδιαφανείς διαδικασίες παρατείνονταν οι συμβάσεις τους.
Συμβάσεις Εκπαίδευσης υποτίθεται, που στην πορεία άλλαζαν ρότα, ανάλογα με τα πολιτικά προσδοκώμενα ωφέλη  , για να φτάσουμε στο ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ φαινόμενο ,ο εκπαιδευόμενος για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στον γνωστικό του τομέα, να παραμένει 30 μήνες, 3 χρόνια, 5 χρόνια (κανείς δεν ξέρει ακριβώς) όχι σαν εκπαιδευόμενος  αλλά σαν β' διαλογής αμοιβόμενος και ανασφάλιστος εργαζόμενος (με την ανοχή του - στη λογική ότι κάποια στιγμή κάτι θα γίνει  και θα μονιμοποιηθώ).

Βέβαια κάθε εχέφρων πολίτης δεν θα μπορούσε να μην χαιρετήσει την οριστική κατάργησή τους , από την κυβέρνηση, σαν μια γενναία πολιτική πράξη που σε συνδυασμό με την απόσυρση  της απαράδεκτης μοριοδότησης (που προκαλούσε ανισότητες) και την μόνο μέσω ΑΣΕΠ πρόσληψης στο Δημόσιο, τερματίζει μια διαχρονικά απαράδεκτη κατάσταση.
Γιατί στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει το "άπαξ και τρύπωσα στο δημόσιο την έκανα..." και γι αυτό, χωρίς να εξετάζεται η γενεσιουργός αιτία που δημιούργησε το σκάνδαλο των stage, οι stagers διεκδικούν μονιμοποίηση.
Τραγικοί συμπαραστάτες τους οι της ΝΔ εκκολαπτόμενοι αρχηγίσκοι που αυτοαναιρούνται από τα σημερινά λεγόμενα τους και την κυβερνητική τους, μέχρι χθές, πρακτική.
Αλγεινή εντύπωση προκαλούν και οι της λεγόμενης αριστεράς που με στεντορεία τη φωνή ψαρεύουν σε θολά νερά, δηλώνοντας συμπαράσταση στους  stagers.
Ποια ισονομία θα εξυπηρετηθεί κύριοι της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) με την μοριοδότηση-πριμοδότηση ή μονιμοποίηση των stagers;(ξεκαθαρίστε τι από τα δύο ή και τα δύο;).

Πως θα εξηγήσετε σε άλλους νέους με μεταπτυχιακά, ότι θα υπολείπονται μορίων σε όποιον διαγωνισμό ΑΣΕΠ από τους stagers;
Πως θα δικαιολογηθεί η μονιμοποίησή τους; Και γιατί άραγε να μην συνεχιστεί έτσι ώστε κι άλλοι νέοι άνεργοι να "εκπαιδευτούν" και στη συνέχεια να μονιμοποιηθούν; και πάλι και πάλι....

Μήπως με αντίστοιχο πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη που κομπορρημονούσε για την τακτοποίηση 167 από τον  δήμαρχο  Νίκαιας, ως λαική νίκη.
Λαική νίκη είναι η ανισότητα, η αναξιοκρατία και η αδιαφανής παρουσία και παραμονή χιλιάδων stagers στο δημόσιο και ευρύτερο τομέα, ΟΤΑ και αλλού;
To ΠΑΣΟΚ έχει το δικό του μερίδιο  ευθύνης στην απαράδεκτη κατάσταση του φαινομένου.
Κρίθηκε πολλές φορές και καταδικάστηκε από τον Ελληνικό Λαό.
Αναβαπτισμένο όμως πια με μεγάλη, ξεκάθαρη λαική εντολή οφείλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις του για ισονομία και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Γι αυτό η απόφασή του να βάλει οριστικά τέλος στο καθεστώς των stage είναι απόλυτα σωστή.

μια διαφορετική, άκρως αιρετική άποψη για όλα αυτά τα οποία έγιναν στο ΑΤ Αγ.Παρασκευής


Από χθες το βράδυ ,ολη η Ελλάδα παρακολουθεί σοκαρισμένη
την επίθεση τρομοκρατών σε 6 αστυνομικούς

Ώρες επί ωρών αφιερώνονται από τα ΜΜΕ στην λεγόμενη
"καλλιέργεια μαλακίας"

Ερώτηση δημοσιογράφου σε αλλον δημοσιογράφο:
"ξέρεις αν κάποιος από το αστυνομικό τμήμα συγκράτησε
κάτι από την επίθεση ?"

Ναι βρε μαλάκα.. και οι 6 από μια σφαίρα…μα είναι δυνατόν με 100 σφαίρες πανω τους αυτοί να κοιτάνε τον αριθμό της μηχανής ?


Άλλη γελοία ερώτηση:
"λένε ότι ο ένας τρομοκράτης γονάτισε …γιατί ?"
Για να ευχαριστήσει την Παναγιά βρε καραμαλάκα
Τέλος πάντων…αυτά είναι ψιλά γράμματα


Εγώ όμως δεν μπορώ να καταλάβω
γιατί πρέπει να στεναχωρηθώ τόσο πολύ γι άυτο που έγινε…

Να καταδικάσω τι ?
Ένα εργατικό ατύχημα ήταν όπως τοσα που έχουν γίνει φέτος…
Νεκροί στη Λάρκο…νεκροί στη ΔΕΗ.. νεκροί σε εργολάβους Δημοσίων Έργων κτλ κτλ
Να καταδικάσω τι ?
Το ότι κινείται όλος ο κρατικός μηχανισμός για αυτό το επεισόδιο ?
Μα… το ίδιο ακριβώς έκαναν και με την Κούνεβα, με την Κατερίνα Γκουλιώνη και με τον Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ
που δολοφονήθηκε στην ασφάλεια Νίκαιας.

΄Ολος ο κρατικός μηχανισμός έπεσε με τα μούτρα και εξιχνίασε ΟΛΕΣ αυτές τις υποθέσεις


Τι δλδ ?... θέλετε να με κάνετε να πιστέψω ότι ζω σε μια Ελλάδα όπου υπάρχουν 2 κόσμοι ? ……ότι υπάρχουν διακρίσεις ?
Δεν το δέχομαι αυτό…


ΝΑΙ !! στα Εξάρχεια υπάρχουν όλα τα κακοποιά στοιχεία, γι ΄αυτό είναι εκεί όλη η αστυνομία και τους μπουζουριάζει όλους…που να ήταν ?
.. στο Βερολίνο ?
Τι να κάνει εκεί ? να πιάσει τον Χριστοφοράκο ?...μα είναι ΑΘΩΟΣ !!!
ΒΟΝΤΑΦΟΝ ? ΖΙΜΕΝΣ ? ΒΑΤΟΠΑΙΔΑΚΙ ? Α Θ Ω Ο Ι !!!


Είστε προκατηλειμένοι κύριοι …κάνετε λαθος ,
όλα λειτουργούν μια χαρά…

Και τον Δεκέμβρη …σιγά τ΄ αυγά…είπαμε …εξοστρακισμός…
΄΄βρήκατε τον ήρωα που ψάχνατε΄΄ που λέει κι ο Καρατζαφέρης..
ααααχ


Άντε πάμε για ύπνο…αύριο ξημερώνει μια καινούργια χθεσινή μέρα
Καλή σας νύχτα.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


από το prezatv.blogspot.com/

ΤΡΟΜΟ-ΚΡΑΤΙΑ * ΤΡΟΜΟ-ΥΣΤΕΡΙΑ

• Θα συμφωνήσω μια φορά με το ΚΚΕ! Όντως πρόκειται για Προβοκάτσια …αλλά από ποιους;;; ποιόν θέλουν να πιέσουν;;; σε τι στοχεύουν;;; λεβέντες του ΚΚΕ γιατί δεν ολοκληρώνεται τη σκέψη σας;
• Θα συμφωνήσω και με τον Χρυσοχοϊδη! Τα αστυνομικά τμήματα πρέπει να είναι κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών! Σήμερα είναι;..ή έχουν μετατραπεί σε φιλιπινέζες …μεγαλοδημοσιογράφων, Τραπεζιτών, μεγαλοδικαστικών, πολιτικών……μεγαλοπαραγώντων γενικώς;(οι αστυνομικοί χωρίς δική τους ευθήνη)
Και `γω λέω θα συληφθούν..αλλά ποιοί;πέντε έξι ανεγκέφαλα όντα;;;ή οι βαθύνοες των μυστικών;;;μπιπ………..και πώς θα γίνει; θα μπουκάρουμε στο άνδρο στη πλατεία Μαβίλη!!!! you noo; ;;;;
• Θα συμφωνήσω με την ανακοίνωση των ειδικών φρουρών! Δεν πρέπει να δολοφονούνται παιδιά με στολή! …πρέπει να συμπληρώσω … ούτε χωρίς στολή! ( Α. Γρηγορόπουλος )
• Θα συμφωνήσω με την γενική κατακραυγή για τους δολοφόνους! ..ποιοι είναι οι δολοφόνοι;…Αλλά πρέπει να ρωτήσω…Οι Αμερικάνοι τους ξέρουν; Οι μυστικές υπηρεσίες τους ξέρουν; Ποιος παρακολουθούσε το τηλέφωνο του κ.Καραμανλή όπως δήλωσε ο ίδιος;
• Θα διαφωνήσω εδώ με τον Πλευρη και κάθε φασιστοειδές αξιωματούχο ή μη, αερολόγο, κινδυνολόγο, περί εσωτερικού κινδύνου και άλλα φαιδρά, κωμικοτραγικά! Και πρέπει να πω ότι ο κίνδυνος έρχεται απ` έξω!!!
• Θα διαφωνήσω με τα ΜΜΕ.. που γενικώς αερολογούν..και βέβαια πιέζουν για τους δικούς τους λόγους (βλέπε χρέη)

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

πολίτης χωρίς πατρίδα ...




 από τα ΝΕΑ

θα είναι τώρα μαζί με τον "άνθρωπο (της) με το γαρύφαλο"


Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης η Έλλη Παππά, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Γ' Νεκροταφείο, όπου εκεί και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της, Νίκο Μπελογιάννη.


Η Έλλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η μαχήτρια της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που «βούτηξε βαθιά στα νερά» του 20ού αιώνα.
Αποχαιρέτησε τον αιώνα της, για να...

συναντήσει τον 21ο, με την ίδια κριτική συγκροτημένη σκέψη που την χαρακτήριζε και την διαφοροποιούσε από πολλούς της γενιάς της.



Στόχος της , όπως η ίδια έλεγε, «η κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις».


Πραγματοποίησε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» και η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό», και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».


Οι μαρτυρίες της σε χειρόγραφα από τη φυλακή, διηγήματα και θεατρικά που, επίσης, έγραψε έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα της στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε, αναδεικνύουν το ανήσυχο πνεύμα της.


Ο μύθος της προσωπικής της ιστορίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας.



«Γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο», γράφει αυτοβιογραφούμενη. «Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει», δήλωσε.


«Δεν ήμουν παιδί, ήμουν άλλο πράμα και με πέταξε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου.
Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά.
Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά.
Όλα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη.
Τότε μπήκαν στη ζωή μου τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος, που έγινε ασυρματιστής, και ο «άγγελος της ζωής μου», η Διδώ (Σωτηρίου), που ζούσε με την πλούσια αντιδραστική θεία, αδελφή του πατέρα μας. Από τη σκληρή δουλειά του ο Γιώργος, από μια έμφυτη συνείδηση η Διδώ, από κοντά κι η μάνα μας, είχαν γίνει και οι τρεις κομμουνιστές».


Η Ελλη Παππά ήταν ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια οργανωμένη σε αντιδικτατορική ομάδα και μετά, στην Κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ.


Διέτρεξε όλo τον Εμφύλιο και έως τη σύλληψή της, το 1950, δούλεψε για τα παράνομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του ΚΚΕ.


Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από τον Νίκο Μπελογιάννη, και που είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή, ήταν μόλις επτά μηνών.


«Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, οι πρώτες εκλογές, ο ερχομός του Μπελογιάννη και του μεγάλου έρωτα» έγραψε η ίδια.


Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963, δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο.
Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά.
Η Σοβιετική Ένωση την προσκαλεί να τη φιλοξενήσει με τον γιο της, αλλά η ίδια αρνείται γιατί είχε διαφωνήσει με την εισβολή των στρατιωτικών τανκς στην, τότε, Τσεχοσλοβακία.


Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δεν εργάστηκε σε εφημερίδες της εποχής, αλλά σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα «Μακεδονία», με ψευδώνυμο.


Στη μεταπολίτευση, η Έλλη Παππά συνοψίζει την επανασύνδεσή της με το ΚΚΕ, ως εξής: «Η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οικτρό τέλος. Απεχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε».


Επαγγελματικά δούλεψε στις εφημερίδες «Έθνος», «Μακεδονία» και στο περιοδικό «Γυναίκα» έως το 1990, οπότε και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο.
Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (εκδόσεις Κέδρος) και «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (εκδόσεις Αγρα), κυκλοφόρησαν το 2006.
Το αρχείο της Έλλης Παππά φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

γεν. γραμματείς και πράσινα άλογα ...





Δεν νομίζουν στην κυβέρνηση, ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτή η ιστορία με την , μέσω υποβολής βιογραφικών, επιλογή γενικών γραμματέων των υπουργείων;
Παρατράβηξε και παραβρώμισε κι όχι μόνο λόγω Δημήτραινα.
Οι θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων είναι καθαρά πολιτικές, μια και οι επιλεγμένοι πρέπει να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές πολιτικές ανά υπουργείο.
Σαφέστατα πρέπει να πληρούν βασικές γνωστικές προυποθέσεις του αντικειμένου, να έχουν γνώση διοίκησης, αλλά πρέπει πλέον, να έχουν καθαρή διάθεση να υλοποιήσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης που επέλεξε πρόσφατα και εμφαντικά , το εκλογικό σώμα.

Δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική η παρουσία κάποιου με καλό βιογραφικό, αλλά άλλη προσωπική πολιτική επιλογή στη διοίκηση του εκάστοτε υπουργείου.
Μια τέτοια αξιοκρατική επιλογή θα μπορούσε (και πρέπει σαφέστατα) να γίνει στην στελέχωση της κρατικής μηχανής, μέσω ΑΣΕΠ (αδιάβλητα) για να πάψει ο Δημόσιος τομέας να αποτελεί ένα κουρασμένο, εκφυλισμένο, μεταλλασόμενο δυναμικό που θα ξεφύγει από τον κομματικό εναγκαλισμό και θα λειτουργεί για το κοινό καλό, χωρίς αγκυλώσεις, ωχαδερφισμούς.
Για να σταματήσει κάθε κομματικός φίλος , αλλά ενδεχόμενα και ανεπαρκής (αμέτρητα τα παραδείγματα), να στελεχώνει τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σταματήστε λοιπόν άμεσα την ιστορία της βιογραφικής επιλογής
- για την οποία δεν υπάρχει βασικό κριτήριο αναγκαίων προυποθέσεων
- δεν είναι γνωστή η ομάδα αξιολόγησής τους
- δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιλογής και όριο παρουσίας στο κάθε υπουργείο του επιλεγέντος
πριν μετατραπεί σε αντικείμενο χλευασμού.
Γιατί ακόμη και στοιχειώδης επεξεργασία των 40.000 και πλέον βιογραφικών θα απαιτήσει κάποιους μήνες.
Μην ακυρώνεται , την αισιοδοξία του εκλογικού σώματος για καλύτερες μέρες με εντυπωσιακά αστείες ενέργειες.
Πάρτε την πολιτική ευθύνη τοποθέτησης άμεσα γ.γ στα υπουργεία και στρωθείτε στη δουλειά με τα κριτήρια που επιβάλλει η υλοποίηση των εγκεκριμμένων από την λαική επιλογή προεκλογικών εξαγγελιών σας.
Eδώ και Τώρα.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

(stage κλπ) - να σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα η εκμετάλλευση και το εμπόριο ελπίδας

Συμπεριφερόντουσαν τα πολιτικά κόμματα, σαν "μωρές παρθένες", γύρω από τα κακόφημα "προγράμματα εργασιακής εμπειρίας", τα περιβόητα stage.


Με το πρόσχημα της "απόκτησης εργασιακής εμπειρίας" στήθηκε , χρόνια τώρα, ένας τεράστιος μηχανισμός εξαπάτησης των νέων ανέργων.

Εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, αρχικά , για να αρχίσει ο της "απασχόλησης του εργατικού δυναμικού" οργανισμός να φτιάχνει κατα το δοκούν προγράμματα (των οποίων ουκ έστι αριθμός) και χιλιάδες νέοι να στελεχώνουν δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ.

Ακόμη και τώρα κανένας δεν είναι σε θέση να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό των χιλιάδων "καταρτιζόμενων".


Ολοι βολευόντουσαν..


Οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη συνέχεια,  κομπορρημονούσαν για την "μείωση της ανεργίας" , οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ΟΤΑ, αλλά και άλλοι κοινωνικοί φορείς εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους (και την εκλογική τους πελατεία) με ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, προσβλητικά αμοιβόμενο και χρησιμοποιούμενο όπου δεί..

Σε σχετική έκδοση του υπ. εργασίας( επί υπουργίας του αλήστου μνήμης Τσιτουρίδη) γινόταν αναφορά στα προγράμματα stage "...ενίσχυσαν την απασχόληση...άλλαξε η φυσιογνωμία των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) και μετατράπηκε από πρόγραμμα ρουτίνας του παρελθόντος, σε κινητήριο μοχλό τόνωσης της απασχόλησης".

Τόσο κυνικά, ομολογούσαν ότι χρησιμοποιούσαν τα προγράμματα  stage σαν κινητήριο μοχλό - λογιστικής - τόνωσης της απασχόλησης.

Τόνωση της απασχόλησης με ανασφάλιστη εργασία και συνάμα κακοπληρωμένη , ήταν τα κυβερνητικά οράματα.

Ετσι από τα αρχικά 12μηνα, επί κυβερνήσεων της ΝΔ φτάσαμε στα 30μηνα, και είναι άγνωστο πόσοι συνεχίζουν ακόμη μετά την λήξη των 30μηνων αυτών, ή πόσοι άλλοι συνέχισαν και με πόσες παρατάσεις να  "αποκτούν εργασιακή εμπειρία".


Αρχικά οι εταιρείες που αναλάμβαναν τα προγράμματα stage είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν στο ΙΚΑ όλες τις εργοδοτικές εισφορές.
(άρθρο 2 παρ. 4 του Ν2335/1995: " στην ασφάλιση του ΙΚΑ για όλους τους κλάδους αυτού, του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, του ΟΑΕΔ... υπάγονται τα πρόσωπα που παρακολουθούν τα επιδοτούμενα εν όλω ή εν μέρει, από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο, επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης... Οι εισφορές του εργοδότη βαρύνουν το φορές υλοποίησης του προγράμματος")


Στη συνέχεια όμως οι συμμετέχοντες στα προγράμματα  stage ασφαλίζονται  μόνο για ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη και για το λεγόμενο επαγγελματικό κίνδυνο και πληρώνουν μόνο αυτοί 6,45% και 1% αντίστοιχα.


Μια σκανδαλώδης παροχή στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των υπηρεσιών-οργανισμών του Δημοσίου και τους ΟΤΑ , που απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, σε βάρος φυσικά του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Για να απασχοληθεί- εκπαιδευτεί κάποιος απαιτείτο να  καταχωρηθεί στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και ο εργασιακός σύμβουλος (sic) θα μεριμνήσει αναλόγως.

Χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμία κατάθεση δικαιολογητικών (για τα προσχήματα) που να 
δικαιολογεί την παρουσία κάποιου καταρτιζόμενου στην συγκεκριμένη υπηρεσία και θέση.

Ακόμη και ... αεροναυπηγός να δήλωνε κάποιος  θα φρόντιζε  κατα το δοκούν ... ο "εργασιακός σύμβουλος".

Η διαδικασία  επιλογής επίσης πλήρως αδιαφανής όπως επίσης και η λήψη της απόφασης για παράταση του αρχικού προγράμματος.

Κι με αυτά και αυτά , χιλιάδες νέοι γέμισαν Δημόσιες  υπηρεσίες και ΟΤΑ κάνοντας όποιες εργασίες τους υποδείκνυαν οι παλαιοί, αφού σε αρκετές υπηρεσίες οι των  stage  ήταν περισσότεροι των μονίμων συνεχώς κουρασμένων υπαλλήλων.


Αυτά λοιπόν συνέβαιναν με την ανοχή των κρατούντων και των άλλων πολιτικών κομμάτων, αλλά κύρια με την ανοχή των "ε φω ετάχθησαν" συνδικαλιστικών οργανώσεων ( με πρώτη και καλύτερη τη ΓΣΕΕ που όψιμα τώρα συντάσσεται με την κατάργησή τους).

Αντί να έχουν πέσει τα ντουβάρια, από τις μαχητικές κινητοποιήσεις για την απαράδεκτη έκταση του φαινομένου της σύγχρονης γαλέρας με την εκμετάλλευση του πιο δυναμικού κομματιού της κοινωνίας μας.


Τώρα το ΠΑΣΟΚ , μετά και τα προεκλογικά όργια του ανεκδιήγητου Βερναρδάκη (τον οποίο κατήγγειλε μέχρι και η πολιτική του παροισταμένη Πετραλιά) παίρνει την απόφαση να διακόψει οριστικά και αμετάκλητα αυτή την αυθαιρεσία που φέρουν τα προγράμματα  stage.

Ενας ρουσφετολογικός μηχανισμός παύει να υφίσταται και σαν τέτοιος πρέπει να χαιρετιστεί σαν θετική κυβερνητική απόφαση.


Μια απόφαση που δίνει τέλος στην ανασφάλιστη και μερικώς αμοιβόμενη παροχή εργασίας, έχοντας παρεκκλίνει από τον αρχικό σκοπό της εκπαίδευσης.

"Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου θα καλυφθούν με τις αντίστοιχες θέσεις (μέσω προκηρύξεων και ΑΣΕΠ)" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Στον ιδιωτικό θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, αλλά δεν θα είναι ανασφάλιστα, αφού είναι μια μορφή μαθητείας, και υπάρχουν παντού στην ΕΕ.
Αρα δεν έχει λογική η κατάργησή τους, έχει όμως απόλυτη λογική να μην είναι ανασφάλιστοι, να μην υπάρχει εκμετάλλευση και να μην χρησιμοποιούνται αντι για κανονική απασχόληση".

Η απαράδεκτη συμπεριφορά και η κρατούσα νοοτροπία στη χώρα δημιουργεί όμως νέα δεδομένα με του συμμετέχοντες στα προγράμματα stage , που αναπτύσσουν "κίνημα" για την μόνιμη αποκατάστασή τους με την επ αόριστον παρουσία τους στις όποιες θέσεις "εκπαιδεύονταν", ισχυριζόμενοι ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Οι πολιτικοί λοιπόν έσπειραν ανέμους και καλούνται να θερήσουν θύελλες, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 103  παρ.8 του Συντάγματος απαγορεύει την με νόμο μονιμοποίηση ή μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων μίσθωσης έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.


Νομοθέτησαν το 1994 με τον Ν.2190 άρθρο 18 παρ.2 που αντικαταστάθηκε με τον Ν.3320/2005 άρθρο 2 παρ.1 (ΦΕΚ 48/Τ.Α7 23.2.2005) ότι αν ο χρόνος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε καθήκοντα της ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας με την προκηρυσσόμενη θέση, διανύθηκε σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α"  & Β' βαθμού , σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέςκαι είναι αθροιστικά ίσος ή μεγαλύτερος των 24 μηνών, ο αριθμός των μονάδων για το κριτήριο της κατά τα ανωτέρω αποκτηθείσας εμπειρίας προσαυξάνεται κατά 50%.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αλλάξει τον παραπάνω Νόμο Παυλόπουλου για την προκλητική μοριοδότηση, που έβαζε σε άνιση θέση τον πτυχιούχο του α΄ ή β΄ΑΕΙ με τον έχοντα με πολιτικό βύσμα τοποθετηθεί σε κάποια δημόσια υπηρεσία μέσω stage.



Η έκρηξη της ανεργίας οδηγεί νέους ανθρώπους σε συμβιβασμό για μια φτηνή θέση εργασίας και τα stage  αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη πελατειακών σχέσεων, που ταυτόχρονα δημιουργούσαν χιλιάδες στρατιές υπο-απασχολούμενων με χαμηλά  εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώμτα.

Παρόμοια είναι και η άλλη πατέντα των εργαζόμενων με τα "μπλοκάκια" σε ΑΕΙ, ΟΤΑ, και άλλα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ ενώ η εργασία τους είναι απόλυτα εξαρτημένη ( αλλά χωρίς ασφάλιση- την οποία καλύπτουν οι ίδιοι, όπως και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σαν ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς επίσης και χωρίς εργασιακά δικαιώματα και παροχές)

Η κυβέρνηση τόλμησε.
Απομένει να ολοκληρώσει με δύναμη και πολιτική γενναιότητα το θεσμό των κάθε λογής συμβασιούχων - πολιτικών ομήρων.

Να κατοχυρώσει διαφανείς διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα με ισονομία και αξιοκρατικά κριτήρια, για να σταματήσει η εκμετάλλευση και το εμπόριο ελπίδας.

Τέλος πρέπει να μπει κι ένα τέλος στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες του ιδιωτικού τομέα, με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τους μερικά απασχολούμενους ( τα 2ωρα, 3ωρα είναι καθημερινή πρακτική) ,τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την ανασφάλιστη απασχόληση, ή την αμοιβή της εργασίας χωρίς να τηρούνται οι οικείες συμβάσεις εργασίας, αλλά κύρια με την πιστή τήρηση των κανόνων ασφάλειας της εργασίας έτσι ώστε να σταματήσει η εργατική τάξη να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στα εργοτάξια των πολλαπλά αυθαιρετούντων.


Γιώργο, όχι ερήμην .....





Λίγες μέρες μετά την θριαμβευτική 4η Οκτώβρη και την αισιοδοξία που ενέπνευσε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου , δέχθηκε ένα ηχηρό μήνυμα-ράπισμα.
Στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου  είχαμε πράγματα και καταστάσεις που δεν ταιριάζουν σε ένα κόμμα με αυτή την ιστορική διαδρομή.

Από τα 420 μέλη, ψήφισαν  374, τα έγκυρα ήταν  306, τα άκυρα  15, και τα λευκά  53 ενώ έλαβαν ο Σωκράτης Ξυνίδης ( προσωπική πρόταση-επιλογή του προέδρου) 181 (λιγότερους από το 50%) και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (που αυτοπροτάθηκε)  126. 
Με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να γίνει δεύτερη ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα και γι αυτό κατ αρχήν επικράτησε πανικός... μέχρι πο την λύση ουσιαστικά την έδωσε ο ίδιος ο Παναγιωτακόπουλος.
Το αποτέλεσμα λοιπόν της ψηφοφορίας είναι σαφές ότι περιείχε μηνύματα γι αυτό και άναψε φωτιές στην ηγεσία του Κινήματος, που προσπαθεί να ερμηνεύσει αυτά τα μηνύματα που θέλησαν να στείλουν τα στελέχη του Κινήματος από ολόκληρη την Ελλάδα.

Πολλές ερμηνείες δόθηκαν, όμως οι περισσότερες ήταν επιφανειακές και επιπόλαιες –αυτά για το «Βαθύ ΠΑΣΟΚ» που επιτίθεται γιατί δεν θέλει την ανανέωση- και οι οποίες το τραγικό είναι ότι προέρχονται κυρίως από στενούς συνεργάτες του ίδιου του πρωθυπουργού. 

Οσοι γνωρίζουν καλά το ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ήταν και εξακολουθεί να είναι υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου και ακόμη ξέρουν ότι δεν έχει τόσες δυνάμεις που να μπορεί να ανατρέψει σε τέτοιο βαθμό το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας του Εθνικού Συμβουλίου…
"βαθύ ΠΑΣΟΚ"λένε τους εκσυγχρονιστές που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και τους "Βενιζελικούς" που όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τους πρώτους οι περισσότεροι έχουν γίνει βασιλικότεροι με τον Γιώργο, ενώ οι δεύτεροι παραμένουν μικρή μειοψηφία , την οποία φροντίζει με το να τοποθετεί στελέχη της σε διάφορα όργανα και κυβερνητικές θέσεις.

Αλλωστε όλοι αυτοί εξοβέλισαν ιστορικά ανιδιοτελή στελέχη

στα Σημιτικά χρόνια με την ανοχή και στήριξη του Γ.Παπανδρέου (ο οποίος έκρινε με την στάση του το καθοριστικό συνέδριο υπέρ της εκλογής Σημίτη)

Ξέρουν ακόμη ότι η αντίδραση αφορούσε τον ίδιο και την τάση του για χάρη της "ανανέωσης και της πρωτοτυπίας" να τους αιφνιδιάζει με επιπόλαιες και συχνά αναντίστοιχες της συγκυρίας επιλογές.

Ωραία και χρήσιμη είναι η ανανέωση αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο

γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει και να ψηφιστεί από ένα σώμα, ένα όργανο που ποτέ δεν απέκτησε το ρόλο του και συνήθως συνεδριάζει σπανίως και μόνο και μόνο για να ακούσει χωρίς να ακουστεί… 


Και από αυτό το σώμα «τσαλακώθηκε» χοντρά ο νέος γραμματέας Σ. Ξυνίδης.

Στους διαδρόμους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας πολλά στελέχη επεσήμαναν ότι το πάθημα με την Μαίρη Ματσούκα δεν έγινε μάθημα και τόνιζαν με έμφαση ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κλήθηκαν να ψηφίσουν για Γραμματέα ένα άγνωστο περιφερειακό στέλεχος που για πρώτη φορά συμμετείχε στο όργανο αυτό !!! 

 Ηταν δηλαδή η πρώτη του μέρα ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. 

Τα περισσότερα μέλη ούτε καν τον γνώριζαν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους ζητούσε να τον ψηφίσουν για να ηγηθεί ουσιαστικά του Κινήματος και να το προετοιμάσει πολιτικά και οργανωτικά, ώστε να στηριχθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά και για να αντιμετωπίσει, ακριβώς σε ένα χρόνο από σήμερα, με επιτυχία τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές!!!  

Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που έβλεπαν το αποτέλεσμα αυτό από νωρίς ...

Στα παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί ότι και άλλες δύο προτάσεις-επιλογές του δεν ψηφίστηκαν από τα μέλη του εθνικού συμβουλίου.
Δεν γίνεται να απαξιώνεται ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου (το οποίο μάλιστα ελέγχει απόλυτα) με επιλογές της τελευταίας στιγμής (καλούμενο να τις υιοθετήσει και υπερψηφίσει), ερήμην της ιστορικής διαδρομής του Κινήματος.

Σε μια συγκυρία που ο ρόλος της λειτουργίας του Κινήματος είναι καθοριστικός για την παρέμβαση τουστην κοινωνία, όπου πρέπει να ζυμωθούν τακτικές, επιλογές ανατροπών και νέες πολιτικές που θα βάζουν σε σωστή τροχιά τη χώρα, μετά την περίοδο της πλήρους απαξίωσής της σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, από την διακυβέρνηση της ΝΔ.

Το κόμμα και η λειτουργία του δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, είναι συνοχή και καθημερινή δράση στην κοινωνία και χρειάζονται ΟΛΟΙ χωρίς αποκλεισμούς και φαρισαισμούς.

Αλλωστε η περίοδος των "εκσυγχρονιστών" του Σημίτη είναι πολύ πρόσφατη για την κατάντια του κινήματος και τις διαδοχικές ήττες σε όλα τα επίπεδα.

...και όπως απέδειξε η πρόσφατη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος , ο θρίαμβος από την συντριβή ακροβατεί σε μια κλωστή.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

το γραφειοκρατικό ΚΚΕ έχει τα σύνδρομά του


Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά δείχνει ότι είναι απόλυτα συνεπές με τα  σύνδρομά του.
Μόνο αφελείς προφανώς θα εξεπλάγησαν από τη επίθεση στο υπουργείο Εργασίας.

Η επίθεση με καδρόνια κατά των αστυνομικών που το φρουρούσαν είναι η αρχή μιας απλής "επαναστατικής γυμναστικής",  που είναι απαραίτητη αφού για 5,5 χρόνια πολύ το κωλοβάραγαν και πήραν κιλά τα στελέχια του.

Είναι νέο πρόγραμμα pilates  που με απόφαση των ινστρουχτόρων του Περισσού επιβάλλεται να ακολουθήσουν από τούδε και στο εξής.

Εχοντας χάσει "τ' αυγά και τα πασχάλια"  από τον κυρίαρχο Λαό,  στις πρόσφατες εκλογές του Οκτώβρη, (με μείωση ψήφων από τις προηγούμενες εκλογές όπως και στις αντίστοιχες ευρωεκλογές) οι καρεκλοκένταυροι αφού ψέλισαν το περίφημο της "αναντιστοιχίας εκλογικού αποτελέσματος και αποδοχής των θέσεων του ΚΚΕ στην κοινωνία" αποδεικνύοντας ότι είναι σε απόλυτη σύγχιση ενεργοποίησαν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
(θα ακολουθήσουν και άλλες ελεγχόμενες δυνάμεις στην συνέχεια)


Βέβαια η σύγχισή τους φτάνει στο ζενίθ μια και ο κυρίαρχος Λαός έδωσε ξεκάθαρη εντολή  (ειδικά) στο ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε διαφορετικόυς δρόμους από αυτούς της δεξιάς διακυβέρνησης που προηγήθηκε έτσι ώστε να υπάρξει ανάκαμψη στη τραγική κατάσταση της οικονομίας και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. 


Το ΚΚΕ με το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτώβρη 2009 είδε την πίεσή του να βαράει κόκκινο, κι αφού αδυνατεί να κάνει την στοιχειώδη αυτοκριτική του για το αποτέλεσμα, μελετώντας τις ευθύνες του για την μη αποδοχή των θέσεών του , έχοντας το αλάθητο του πάπα σαν κληρονομικό χάρισμα ξεκίνησε τον αγώνα την επαύριο.

Στόχος να μην επιτρέψει σε όσους παραμένουν με κριτική σκέψη να αναρωτηθούν τις και τι πταίει.

"Επαναστατική γυμναστική" ή αγώνας ενάντια στο αδίστακτο ΠΑΣΟΚ αμέσως .

Τσαμπουκάδες από τους πολλούς τσαμπουκάδες που συνηθίζει το ΚΚΕ, στις πλάτες των εργαζομένων, εν ονόματί τους.

'Αλλωστε το είχε προαναγγείλει το βράδυ των εκλογών η γαλαζοκόκκινη Λιάνα , ότι "απ αύριο αρχίζουμε αγώνα" ,για να την καρφώσει ο Πάγκαλος ότι "ξέρουμε ότι θα κάνετε ότι δεν κάνατε στα 5,5 χρόνια της ΝΔ"


Ομως αυτή η σύγχιση το αποκάλυψε απόλυτα, γιατί τα πράγματα αυτή τη φορά, είναι διαφορετικά.

Η κινητοποίηση του ΚΚΕ δεν είχε καν τον φερετζέ της πολιτικής νομιμοποίησης, που θα είχε αν διαδήλωνε (έστω με βίαιο τρόπο) κατά μιας κυβέρνησης που είχε πάρει (έστω αυτό!) ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που επισκέφθηκαν τον υπουργό Εργασίας και πήραν τη μόνη λογική απάντηση που μπορούσε να δοθεί: ένας υπουργός χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή δεν μπορεί να δώσει λεφτά ακόμη κι αν έχει και δεν μπορεί να χαρίσει δάνεια ή δόσεις δανείων διότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τις τράπεζες ή έστω με το υπουργείο Οικονομικών. 
Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ απέκλεισαν το υπουργείο και...
...προκάλεσαν τη σύγκρουση με τα ΜΑΤ και όχι μόνο για να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό στα θέματα εργασίας.

Οι γραφειοκράτες του Περισσού κάνουν εξαγωγή της κρίσης τους και της παντελούς ανυποληψίας τους στην κοινωνία.

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ, η λαική αποδοχή της δημόσιας αυτοκριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και η ετυμηγορία της εκ νέου εισόδου του, μετά τα όσα προηγήθηκαν, στη βουλή , πλησιάζοντας μάλιστα το ποσοστό της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας,  τους τρέλλανε.

Σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική υποκατάσταση των στελεχών του από την δεξιο-νεοκομμουνίστρια Λιάνα, η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο.

'Εχοντας εξοβελίσει στελέχη με κοινωνική αποδοχή και κριτική σκέψη, ανοιχτά στις αλλαγές των καιρών,  το ΚΚΕ της Αλέκας παραμένει απολιθωμένο με ξύλινο λόγο, μονοσήμαντο τρόπο σκέψης και καθημερινή πολιτική πρακτική δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

 Όποιος κάνει κριτική είναι αντικομμουνιστής και προσβάλλει τα ιερά και τα όσια .

Λές και οι χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι αγωνιστές της αριστεράς που καπηλεύεται το ΚΚΕ, έδωσαν αίμα και θυσίες για ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό που αδυνατεί να δώσει προοπτική στον Λαό, παραμένοντας προσηλωμένο στην άρνηση και στο "αλάθητο".


Στο ΚΚΕ δεν αντιλαμβάνονται πώς γίνεται σε εποχές κρίσης του καπιταλισμού το κόμμα να είναι το μόνο αριστερό κόμμα της Ευρώπης που συρρικνώνεται.

Υπάρχουν πολλές γκρίνιες στον Περισσό για τις στρατηγικές της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ, που οδήγησαν στην ήττα.  


Η γραφεικρατική ηγεσία όμως θέλει να δείξει ότι η στρατηγική είναι σωστή άσχετα αν το κόμμα έχασε.

Πασχίζουν να αποδείξουν στα δυσαρεστημένα στελέχη τού κόμματος και μετά στους ψηφοφόρους που έφυγαν ότι είχαν δίκιο όταν έλεγαν «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές». 

Αυτό φαίνεται και από την αδημονία που εμφανίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ αμέσως μετά την επίθεση κατά του υπουργείου: «Το αληθινό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ανάγλυφα σήμερα στο υπουργείο Εργασίας... Ούτε μία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη...».

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα με την εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης τού ΚΚΕ.

Αυτά τα παιχνίδια του Περισσού πλήττουν πρώτα απ’ όλα τους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν πραγματικά προβλήματα, διαφορετικά από την αγωνία κάποιων γραφειoκρατών της σταλινικής του ηγεσίας.
Και η απομόνωσή του από την κοινωνία θα είναι διαρκής.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

4 Οκτώβρη 2009 - ημέρα ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον


Η 4 Οκτώβρη 2009 είναι η νέα μεγάλη μέρα που καταγράφεται στην πολιτική ιστορία του τόπου,  για όλα αυτά που σηματοδοτεί.


Ο Λαός μας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι έχει μνήμη, αντοχές και ανοχές αλλά είναι και μεγάλος τιμωρός.

Η κρίση του λειτουργεί βέβαια με μια χρονοκαθυστέρηση.

Έδωσε παραδόξως νέα εντολή στον ανεπαρκέστατο Καραμανλή τον αναχωρητή , τον Σεπτέμβρη του 2007 και τρέλλανε την οικουμένη τότε ,που της ήταν αδιανόητο να δεχτεί πως επιλέγει την ΝΔ  σε μια συγκυρία αρνητική για αυτήν (φωτιές , καταστροφές με δεκάδες νεκρούς, κουμπάροι, παραγωγή  σκανδάλων).

Όπως παρόμοια  είχε συμπεριφερθεί το 2000,  επανεκλέγοντας τον Σημίτη ενώ έπρεπε να τον έχει τιμωρήσει με συντριπτική ήττα για τα έργα των ημερών του ( κάτι που έκανε παρά την αλλαγή ηγεσίας το 2004).
Η χρονοκαθυστέρηση που λέγαμε.


Η 4η Οκτώβρη 2009, η και 13η (καθόλου γρουσούζικη γαι το ΠΑΣΟΚ) εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης είναι μια νέα ιστορική μέρα για το κόμμα που ίδρυσε ο Αντρέας και φέρνει στη θύμηση τον άλλο ιστορικό Οκτώβρη  του 1981, και τις ελπίδες που γέννησε εκείνη η Αλλαγή.

Αντίστοιχες ελπίδες Αλλαγής, γεννά η νέα επιλογή του Λαού, στις 4 Οκτώβρη 2009, όχι μόνο για την μεγάλη νίκη που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ , αλλά και για την συντριπτική (μεγαλύτερη μεταπολιτευτική) ήττα που επιφύλλαξε για τη ΝΔ .


Κανένας δεν περίμενε , τέτοια ευρεία νίκη.


Η ωριμότητα του εκλογικού σώματος, όμως εξέπληξε ευχάριστα.


Ο Λαός έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρή εντολή για μια σταθερή διακυβέρνηση μακράς πνοής, ενώ παράλληλα τιμώρησε με παραδειγματικό τρόπο την πλέον αναποτελεσματική κυβέρνηση των τελευταίων ετών.


Η παραδειγματική τιμωρία της ΝΔ για την κυβερνητική της συμπεριφορά ,θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή .

Ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ, πέρα από την μεγάλη εμπιστοσύνη.

Μήνυμα πως αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του για αλλαγή κυβερνητικής συμπεριφοράς, για λειτουργία της κρατικής μηχανής με αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη , χωρίς αλλαζονείες , παρουσία εγκάθετων και ρεμβασιστών αλλά  με συνεχή προσπάθεια για αποκατάσταση του κύρους της χώρας, συμμάζεμα της καταρρέουσας οικονομίας , και την δημιουργία προοπτικής για καλύτερες μέρες σε όλους τους τομείς της πολιτικής ζωής (παιδεία, υγεία κλπ), θα έχει παρόμοιο τέλος .

Ταυτόχρονα (ο Λαός μας) έδωσε και άλλα μηνύματα με τις άλλες κομματικές επιλογές του.


Κόντυνε το ΚΚΕ που έχασε κάτι περισσότερο από 0,5% εξαιτίας της προφανούς αδιαφορίας του να απευθυνθεί σε πλατύτερες λαϊκές μάζες, με τον  ξύλινο λόγο του και την μονολιθική σταλινική του συμπεριφορά που αποτελεί και την καρικατούρα του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι.


Έδωσε νέα ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ , αναγνωρίζοντας ως ειλικρινή την αυτοκριτική του, δείχνοντας του ότι περιμένει πολύ περισσότερα από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνει κυρίαρχο  τον ηγετικό ρόλο στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς τον Αλέξη Τσίπρα που γίνεται κι ο νεαρότερος πολιτικός αρχηγός των τελευταίων δεκαετιών.


Ο αχταρμάς του ΛΑ.Ο.Σ  παρά την φαινομενική αύξηση της δύναμής του , είναι ο δεύτερος μεγάλος χαμένος  της εκλογικής διαδικασίας.
Δεν κατόρθωσε να καρπωθεί  τις διαρροές της πολιτικά συγγενούς του ΝΔ και παρέμεινε σε χαμηλό βαρομετρικό.
Ηδη οι εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ ,θα τον επηρεάσουν καθοριστικά και θα τον συμπιέσουν σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστούν επισφαλή την παραπέρα πολιτική παρουσία του.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν δικαίως εκτός Βουλής.
Σε καιρούς κρίσης , τα μονοθεματικά κόμματα είναι ζήτημα αν έχουν κάτι να προσφέρουν . 
Αρχίζουν όμως και σταθεροποιούν το ποσοστό τους στο 2,5% .
Με προσπάθεια , ενδέχεται να καταφέρουν κάποια στιγμή να μπουν στη Βουλή, με την βασική όμως προυπόθεση να οριοθετήσουν,με καθαρό πολιτικό λόγο τα ιδεολογικά τους χαρακτηριστικά.


Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αναλάβει από σήμερα μια μεγάλη ιστορική ευθύνη.
Πρέπει να δημιουργήσει τις προυποθέσεις ώστε η πολιτική να είναι στο προσκήνιο κι όχι η καμαρίλα, πρέπει να οριοθετήσει με ξεκάθαρο τρόπο της προτεραιότητες ανάκαμψης της οικονομίας.

Πρέπει να εμφανίσει κυβερνητική και κομματική συμπεριφορά απόλυτα εναρμονισμένη με την Λαική απαίτηση για ήθος και αξιοκρατία σε όλες τις φάσεις της κυβερνητικής και κομματικής δράσης.

Οι εξελίξεις στην ΝΔ  και η εσωστρέφεια που θα επιφέρει , σε συνδυασμό με την μεγάλη κυβερνητική πλειοψηφία που έλαβε τον καθιστούν απόλυτα κυρίαρχο των εξελίξεων ,που χωρίς χρονοτριβή, πρέπει να δρομολογήσει.

Πρέπει να ανοίξει τα πανιά για νέα πορεία της χώρας, ο καιρός είναι καλός με ούριο άνεμο.